Sutvarkytas Šv.Onos bažnyčios stogas

Jau suremontuoti vieno įspūdingiausių gotikinės architektūros šedevrų Lietuvoje – Šv. Onos bažnyčios stogas ir bokšteliai.

Šiems darbams Kultūros paveldo departamentas skyrė 388 tūkst., Vilniaus arkivyskupija – 230,7 tūkst. litų.

Rugpjūtį pradėti, o dabar jau baigti visi šiemet numatyti bažnyčios tvarkymo darbai.

Sutvarkytos stogo konstrukcijos: suveržtas mūras, sutvarkytos medinės stogo konstrukcijos, čerpėmis perklotas stogas, restauruoti suirę elementai ir metalo dirbiniai, atkurtas kryžių paauksavimas, atstatyti du sunykę pinakliai.

Įrengta lietlovių ir lietvamzdžių sistema, taip pat apšiltinti bažnyčios skliautai iš pastogės pusės.

Tolimesni Šv. Onos bažnyčios tvarkymo darbai (planuojama parengti tikslų fasadų restauravimo projektą ir pradėti fasadų bei karnizo restauraciją, taip pat restauruoti bažnyčios interjerą) ir jų įgyvendinimo terminai priklausys nuo valstybinio finansavimo: jį esą ateinančiais metais planuojama gerokai sumažinti.

Šv. Onos bažnyčia prie Bernardinų vienuolyno buvo pastatyta XV a. pabaigoje. Bažnyčia ne vieną kartą degė, 1812 m. buvo paversta prancūzų kariuomenės sandėliu. Šv. Onos bažnyčia XIX a. buvo keturis kartus remontuota.

Pirmą kartą bažnyčia buvo restauruojama 1902–1909 m. pagal Aleksandro Antonovičiaus bei architekto J. P. Dziekonskio projektą. Restauracijos metu buvo permūryti bažnyčios rūsiai, restauruoti fasadai ir bokšteliai.

Antrą ir paskutinį kartą Šv. Onos bažnyčia buvo restauruojama 1969–1971 m. pagal Paminklų konservavimo instituto inžinierės Janinos Bartkienės projektą – darbų metu metalinėmis konstrukcijomis buvo sutvirtinti yrantys bokštai, išlikusiomis po 1902–1909 m. restauracijos plytomis buvo pakeistos suaižėjusios fasado mūro dalys.


Šiame straipsnyje: Onos bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių