Susitarti dėl Nemuno gatvės gyventojų iškeldinimo dar nepavyko

Klaipėdos valdžia nenusileidžia uosto direkcijai ir spaudžia ją laikytis įsipareigojimų – iškeldinti Nemuno gatvės 113 ir 133 daugiabučių namų gyventojus.

Draudimas dar derinamas

Antradienį savivaldybėje vyko pasitarimas dėl šios problemos sprendimo. Jame dalyvavo miesto valdžios, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro, uosto direkcijos, uosto kompanijų vadovai.

Pasitarime taip pat turėjo dalyvauti susisiekimo viceministras, tačiau jis neatvyko.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tvirtino, kad priimti sprendimą dėl Nemuno gatvės 113 ir 133 namų reikia. Siūlomas turto paėmimas visuomenės poreikiams.

„Ieškome galimybės susitarti. Yra sprendimo būdų, kur būtų galima suderinti ir uosto plėtrą, ir gyventojų poreikius“, – tvirtino V.Grubliauskas.

Pasak miesto vadovo, suprantama ir uosto kompanijų reakcija į parengtą savivaldybės administracijos direktorės įsakymą, kuriuo nuo birželio 1 dienos būtų uždraustas krovininių traukinių eismas naktimis – nuo 22 iki 6 val. geležinkeliu einančiu prie Nemuno gatvės 113 ir 133 namų. Šis draudimas galiotų iki tol, kol minėtų namų gyventojai būtų iškeldinti. Įsakymas dar derinamas su Susisiekimo ministerija.

„Žinoma, sutarus dėl problemos sprendimo būdo, šis įsakymas būtų koreguojamas ar atidedamas“, – pabrėžė meras.

Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas tvirtino, jog gyventojų iškeldinimas numatytas uosto plėtros detaliajame plane, o jo sprendiniai turi būti vykdomi.

Procedūrą gali pradėti dvi institucijos – savivaldybė ir Susisiekimo ministerija. Pasak A.Kačalino, iš savivaldybės pusės jau yra viskas atlikta.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro direktorius Rimantas Jonas Pilipavičius pabrėžė, kad šis klausimas nėra šios dienos aktualija.

„Dar 2000 metais buvo numatyta iškeldinti gyventojus, tačiau niekas nebuvo vykdoma. Nemuno gatvės 113 ir 133 namų gyventojų iškeldinimas vienintelis šios problemos sprendimo būdas“, – pabrėžė vadovas.

Nori statyti sieneles

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai tvirtino, jog gyventojų iškeldinimas neturi būti siekiamybė. Pasak jų, minėtoje vietoje dirbančios kompanijos yra įgyvendinusios apsaugos nuo triukšmo priemones. Jie siūlė dar kartą atlikti matavimus.

„Esame už tai, kad gyventojams nereikėtų kentėti. Ribų peržengimas nemalonus dalykas. Tačiau mes tik viena iš institucijų esančių šiame procese. Yra ne vienas šios problemos sprendimo būdas“, – tvirtino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Vadovo teigimu, problemą reikia spręsti kiek įmanoma trumpesniais terminais. Vienas iš jos sprendimo būdų – apsaugos priemonių nuo triukšmo įrengimas.

„Siūlomi savivaldybės sprendimai man yra suprantami. Norima, kad būtų geriau žmonėms. Tačiau viskas atsiremia į finansus. Ši situacija neprasidėjo vakar. Drastiškos priemonės tokios kaip traukinių eismo uždraudimas gali turėti didelių nuostolių tiek direkcijai, tiek kompanijoms, tiek savivaldybei. Prašyčiau nesiimti jų. Būtų galima sudaryti darbinę grupę, kuri spręstų problemą“, – komentavo A.Vaitkus.

Tačiau nei R.J.Pilipavičius, nei miesto valdžios atstovai nesutiko tik su apsaugos priemonių nuo triukšmo įrengimu. „Susidaro įspūdis, kad norima įlipti į tą pačią upę“, – teigė R.J.Pilipavičius.

V.Grubliauskas svarstė, ar nebus taip, kad bus investuojama į apsaugos priemones, tačiau jos nepadės sumažinti triukšmo ir vibracijos, o gyventojus vis tiek reikės iškeldinti.

Patirtų didelių nuostolių

Įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ atstovų teigimu, per naktį minėtu geležinkeliu važiuoja 180 vagonų. Jei eismas bus uždraustas, bus patiriama nuostolių.

Bendrovės „Klaipėdos Smeltė“ generalinis direktorius Rimantas Juška tvirtino, kad Nemuno gatvės problemos turi įtakos jų plėtrai.

„Esame numatę savo teritorijoje šešis projektus. Keturiems gautas pritarimas. Dviejų neina suderinti su Klaipėdos visuomenės sveikatos centru. 250 mln. litų investicijos kabo ore. Leiskite mums judėti pirmyn. Noriu, kad šiandien būtų priimta kažkoks sprendimas. uprantu žmonių viltis dėl iškeldinimo. Jie nedarė jokių remontų. Noriu, kad būtų vykdomi uosto plėtrios detaliojo plano sprendiniai. Nežinau, ar prie jų įgyvendinimo prisidės kitos įmonės“, – tvirtino R.Juška.

V.Grubliauskas atkreipė dėmesį, kad Nemuno gatvės gyventojų iškeldinimui reikia 3,5 mln. litų – 80 kartų mažesnių investicijų nei planuojamos įmonės. Pasak R.Juškos, bendrovės biudžete nėra numatyta tiek milijonų gyventojų iškeldinimui, bet prisidėti kažkiek gali.

Siūlė dalintis išlaidas

Klaipėdos meras pabrėžė, kad kaštus galima pasidalinti: „Gal yra galimybė steigti fondą, kur būtų galima surinkti lėšų Nemuno gatvės gyventojų iškeldinimui. Prie to galėtų taip pat prisidėti uosto kompanijos. Detalusis planas nebuvo pasirašytas prievarta“.

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas pabrėžė, kad detalusis planas turi būti įgyvendinamas visa apimtimi. Dabar, anot jo, uosto teritorijoje jis vykdomas, o miesto pusėje ne.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės, ateityje tvirtinant detalųjį planą reikės parengti ir jo sprendinių įgyvendinimo planą – kada, kas bus padaryta.

„Jūs priverčiate mus biurokratėti. Anksčiau ar vėliau detaliojo plano sprendinius reikės įgyvendinti“, – tvirtino direktorė.

Pasitarimo metu sutarta pasirašyti ketinimų protokolą dėl Nemuno gatvės problemų sprendimo. Vėliau pagal jį būtų paruošta sutartis.

„Nemuno gatvės gyventojams turi būti aiškiai pasakyta, kad prasidės jų iškeldinimas“, – pabrėžė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemuno 113

Nemuno 113 portretas
Ponams A. Vaitkui, R. Juškai bei kitiems "kompaniju" vadovams reikejo pradziai pagalvoti APIE ZMONIU, KLAIPEDECIU, SVEIKATA, JU NORMALU GYVENIMA BEI SIU ZMONIU PRIVATAUS TURTO APSAUGA! Ir ar nesukels toks begalinis uosto teritorijos vystymas, "parazitingas" Klaipedos miesto gyventoju atzvilgiu bei 100% egoistinis, siu "kompaniju" darbas - PROBLEMU?! "Lyginant su 2011 m. apyvarta krito"??? Nejuokaukite, ponai. Lyginti reikia su 2005 ar net su 2000 metu Jusu "nekaltu kompaniju" apyvarta! Musu namai ten jau stovejo. Dar nuo 1930 metu. O kiek Jus visko neleistinai prisistatete salia musu, gyvenamuju namu langu? Taigi, nereikia sakyti mazu-maziausiai netiesa ir prasome Uosto Direkcija: "vykdyti prieš kelerius metus Uosto direkcijos parengta detaluji plana, kuriuo numatyta IŠKELDINTI čia dar likusius gyventojus, siekiant toliau vystyti pramoninę teritoriją". Ir viskas bus OK, ponai.

Nemuno gatves gyventojai

Nemuno gatves gyventojai portretas
Jei, kaip buvo zadeta, birzelio 1 d. pagaliau nebus uzdraustas neteisetas gelezinkelio N 201 darbas (viršijantis visas imanomas triuksmo bei vibracijos normas!), mes, Nemuno 113 ir 133 namu gyventojai, busime priversti PATYS BLOKUOTI TRAUKINIU EISMA. Uztenka jau musu "valdzios instituciju" tusciu kalbu. Yra istatymas, yra normos, yra protokolai - reikia pagaliau DIRBTI.

Saulius Liekis

Saulius Liekis portretas
Prašau ateityje sprendžiant tos teritorijos klausimus į darbo grupės, susitikimus įtraukti gyventojus ar bent tų teritorijų, Strėvos, Sulupės, Pajūrio seniūnaitijų seniūnaičius
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    2
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių