Sukčiai iš vilniečių bandė pasisavinti 2 proc. GPM paramą

Geranoriškai savo asmens duomenis vaikų ugdymo centrui pateikę vilniečiai pateko į sukčių pinkles.

Suklastojus jų gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas buvo bandoma pasisavinti 2 proc. paramos, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Vilnietė Kristina Laučienė sako buvusi nemaloniai nustebinta skambučio iš Mokesčių inspekcijos.

 

„Paskambino iš Mokesčių inspekcijos darbuotoja ir pasakė: „Jūs prie savo deklaracijos prie laisvai skirstomų gyventojų pajamų mokesčio 2 proc. pažymėję du gavėjus“. Kas iš viso nelogiška, nes mes nusiuntėme savo deklaracija elektroniniu paštu. Paaiškėjo, kad antrasis gavėjas yra Antano Mockaus asociacija, ir mes iškarto pagalvojom, kad duomenis jie galėjo gauti tada, kai mes balandžio mėnesį kreipėmės pas juos dėl vaikučio ugdymo“, – pasakojo K. Laučienė.  

Šios asociacijos prezidentė tikino nieko, apie dokumentų klastojimą nežinanti.

„Aš matau, kad mūsų yra gavimas, kodas mūsų. Aš nežinau“, – teigė Antano Mockaus asociacijos prezidentė Kristina Mockutė.  

Tačiau po pokalbio su žurnalistais asociacijos vadovė atsiprašė K. Laučienės ir jos vyro.

Nukentėjusios poros advokatas sako, kad tokia situacija nenauja, nors Mokesčių inspekcija nustato tik pavienius deklaracijų klastojimo atvejus.

„Šiuo metu labai lengva grobstyti tuos 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, nes mokesčių administratoriai neturi jokių galimybių patvirtinti, ar tikrai tas žmogus pasirašė popierinę deklaraciją, nes parašo jie negali patikrinti. O pačias deklaracijas jie priima raštu, tai reiškia, kad bet kas gali pririnkti bet kokių formų, bet kokių parašų ir nusiųsti mokesčių administratoriui“, – tvirtino advokatas Andrius Iškauskas.  

Mokesčių inspektorių teigimu, šiuo metu inicijuojamos įstatymų pataisos, kurios turėtų apmaldyti klastotojų apetitą.

„Jeigu jau jis teikia popierinę deklaraciją, atneša pats į Mokesčių inspekciją. Kitas kelias – pateikti elektroniniu būdu, į kurį ir vėl gi gyventojas gali patekti tik su savo asmeniniais duomenų kodais, su savo asmeniniu prisijungimu“, – aiškino Mokesčių inspekcijos Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Elektroniniu būdu prašymus pervesti 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio paramos gavėjui pildo mažiau nei trečdalis visų teikėjų. O mokesčiams savintis sukčiai neretai netgi kuria tiesioginės veiklos nevykdančias paramos gavimo įstaigas. Todėl gyventojai esą patys privalo rūpintis, kad jų asmens duomenys nepakliūtų į dokumentų klastotojų rankas.


Šiame straipsnyje: GPM2proc. parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių