Sugriuvusio namo gyventojai gyvena įkurtuvių nuotaikomis

Po beveik tris metus trukusių kovų teismuose sostinės Šiaulių gatvės 8 namo gyventojai gali lengviau atsikvėpti - sudaryta taikos sutartis, pagal kurią iki 2010 metų rugsėjo - spalio mėnesio sugriuvęs namas bus atstatytas.

„Tikimės, kad viskas, kas numatyta taikos sutartyje bus įgyvendinta iki rugsėjo mėnesio, tačiau dar nepasirašyta rangos sutartis, todėl viskas gali keistis“, - sakė namo gyventoja Aušra Pakėnienė, pasirašiusi šią sutartį kartu su kitomis suinteresuotomis šalimis: projekto „Mikalojaus žiedas“ plėtotoja bendrove „Sektor“, akcine bendrove „Panevėžio keliai“ (buvęs generalinis rangovas „Construktus“ yra jų dukterinė įmonė) ir draudimo bendrove „If P&C Insurance AS“.

„Pasirašėme sutartį ir laukiame jos įvykdymo. Teismo procesai kol kas nebaigti, bet pagal pasirašytą taikos sutartį, visos šalys atsisako savo ieškinių teismuose“, - kalbėjo A.Pakėnienė.

2007 m. sausio 25 į Vilniaus senamiestyje nuo Šiaulių gatvėje esančio trijų aukštų namo atskilus daliai sienos, pastogės tuomet neteko dešimt šeimų ir viena bendrovė.

Tų pačių metų gegužę savivaldybės ekspertų komisija pateikė tyrimo išvadas, kuriose nurodyta, kad siena nugriuvo dėl to, kad namo pamatus paplovė vanduo. Vandentiekio avariją esą sukėlė statybininkai, pažeidę vandentiekio šulinį.

Žmonės apie tris mėnesius gyveno socialiniuose būstuose, kol buvo sutvirtinta likusi namo dalis ir gyventojai galėjo grįžti į savo butus. Pasak A.Pakėnienės dvi šeimos iš vieno buto vis dar gyvena Pilaitėje. Jie į savo valdas galės grįžti tik namą visiškai sutvarkius.

Sugriuvusio namo gyventojams jau pradėtos mokėti kompensacijos. Jau yra parengtas sugriuvusio namo dalies atstatymo techninis projektas, pakloti pamatai, užfiksuoti kiekvieno buto defektai, įvertinti ir su gyventojais suderinti jų šalinimo, remonto kaštai, sudarytos reikalingų darbų sąmatos.

Taip pat numatyta sutvarkyti bendrojo naudojimo erdves - laiptines, namo stogą, fasadus.

Iš viso kompensacijoms gyventojams ir namo atstatymui bei sutvarkymui planuojama išleisti apie 3 mln. litų.

Pasak bendrovės „Panevėžio keliai“ plėtros direktoriaus Eugenijaus Rečiūno, nors už savo dukterinės įmonės „Construktus“ veiklą jie tiesiogiai nėra atsakingi, tačiau, matydami, kad ši įmonė nesugebės įvykdyti savo įsipareigojimų, nutarta juos perimti.

„Mes jaučiame moralinę atsakomybę už skaudžius avarijos padarinius, todėl prisidėsime prie žalos gyventojams atlyginimo ir namo atstatymo“, - sakė E.Rečiūnas.

„Manau, kad toks sprendimas yra teisingiausias, nes visos pusės yra patenkintos. Būdami vieni didžiausių atstatymo dalies finansuotojai, sieksime, kad procesas nesustotų ir kuo greičiau pasibaigtų gyventojų pakartotinėmis įkurtuvėmis suremontuotame pastate“, - sudaryta taikos sutartimi yra patenkintas ir draudimo bendrovės „If“ žalų centro Lietuvoje vadovas Audrius Smaliukas.

Įgyvendinant taikos sutartį visos šalys tikisi ir Vilniaus miesto savivaldybės supratimo bei jų pagalbos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių