Su Vilniaus savivaldybe bylinėsis trys atleisti darbuotojai (papildyta)

Iš 200 spalį atleistų Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojų 3 kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Tarnautojai prašo teismo juos grąžinti į darbą ir įpareigoti savivaldybę jiems išmokėti kompensacijas už priverstines pravaikštas.

Vilniaus savivaldybės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Darius Šaluga patikino, kad minėti trys asmenys spalį, vykdant savivaldybės reorganizaciją, buvo atleisti pažeidžiant ne vieną, o kelias Darbo kodekso nuostatas.

Pagrindiniai pažeidimai: dalis darbuotojų atleista nepasibaigus įspėjamajam terminui, atleistųjų darbo vietos pasiūlytos žemesnės kvalifikacijos asmenims, be to, kai kurie atleistųjų išspirti iš darbo nepaisant to, jog augina mažamečius vaikus. D.Šaluga įsitikinęs, kad minėti trys atleistieji, kurių pavardžių profesinė sąjunga kol kas neviešina, neabejotinai laimės bylas prieš savivaldybę.

„Yra ir daugiau žmonių, kurie spalį buvo atleisti pažeidžiant Darbo kodekso nuostatas, tačiau kiti nesikreipė į teismą bijodami susidorojimo. Dalis jų mano, kas iš to, jeigu jie laimės teismą, grįš į savivaldybę, bet koks po to bus darbas? Žmonės nėra vieningi. Visi galvoja apie pasekmes. Kiekvienas jų turi savo šeimas, apsvarsto savo galimybes. Mes negalime priversti žmonių kreiptis į teismą vien dėl to, kad norėtume įrodyti socialinį neteisingumą“, - sakė D.Šaluga.

Per spalį įvykdytą reformą buvo atleisti 233 savivaldybės valdininkai. Po poros savaičių profesinė sąjunga pranešė, kad pusė jų konsultuojasi su teisininkais dėl galimybės apskųsti savivaldybę teismui. Darbo vietas Vilniaus savivaldybėje išlaikė 710 tarnautojų, tačiau šie skundžiasi trečdaliu padidėjusiu darbo krūviu, priverstinėmis nemokamomis atostogomis bei karpomais atlyginimais.

Papildymas:

Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas teigė kol kas negavęs informacijos apie nė vieną iš trijų teismą pasiekusių bylų. Tačiau, jo žiniomis, yra asmenų, kurie be profesinės sąjungos pagalbos taip pat pateikė ieškinį teismui. Viena tokių – buvusi Kultūros ir ugdymo departamento direktorė Lijana Kairienė, auginanti vaiką s negalia. Valdžia moterį įvardijo kaip nekompetentingą vadovę, esą dėl to ją atleido iš darbo.

V.Milėnas patikino, kad savivaldybė ketina bylinėtis su visais į teismą besikreipusiais atleistaisiais. Jeigu teismas nuspręstų, kad asmenys buvo neteisėtai atleisti iš pareigų, juos valdžia privalės grąžinti į ankstesnes pareigas ir išmokėti kompensacijas už priverstines pravaikštas.


Šiame straipsnyje: vilniaus savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių