Studentų bendrabučiai: žemos kainos, savos erdvės ir komforto paieškos

Rugpjūčio pabaigoje į miestą vėl sugrįš studentai, viešajame transporte vėl nebus laisvų vietų atsisėsti, o nuomojamų butų ir kambarių kainos šoktelės į viršų.

Populiarumas neslūgsta

Dažnas studentas gyvenimą bendrabutyje įsivaizduoja kaip neatsiejamą dalį nuo studijavimo universitete: „Bendrabutis yra studijų dalis, studentas be bendrabučio – ne studentas“, - įsitikinęs Kauno technologijos universitete informatikos inžineriją studijuojantis Aurimas.

Toks požiūris – viena iš priežasčių, kodėl gyvenimo bendrabučiuose populiarumas neslūgsta ir anaiptol ne visi norintieji gali juose apsigyventi.

„Pirmiausia bendrabučiai suteikiami socialiai remtiniems ir toli gyvenantiems studentams“, - pasakojo Kauno medicinos universiteto studentų atstovybės prezidentė ir bendrabučių skyrimo komisijos narė Agnė Ramonaitė.

„Pirmo kurso studentams šiemet planuojame skirti 192 vietas, o prašymų šiuo metu jau turime 350. Tai dar visai maža konkurencija“, - teigė Vytauto Didžiojo studentų reikalų tarnybos atstovė. Tuo tarpu pasak Agnės Ramonaitės, į vieną jų bendrabučio vietą kol kas pretenduoja maždaug trys pirmakursiai.

Vis dėlto pagrindinė priežastis – mažiausia pragyvenimo kaina mieste.

VDU studentų reikalų tarnybos atstovės teigimu, bendrabučių kainos priklauso nuo jų būklės ir vietos: „Mes turime vieną gerą renovuotą bendrabutį, jo kaina yra 170 litų per mėnesį, be jokių papildomų mokesčių. Yra dar vienas šiuo metu renovuojamas, bet jį atidarysime nuo pavasario semestro, jo kaina bus 130 litų, nes jis yra toliau nuo centro. Ir turime dar vieną, jau tikrai prastą, tad daroma didelė nuolaida, jo kaina tik 65 litai per mėnesį“, - dėstė pašnekovė.

Universitetuose yra įdiegtos tam tikros nuolaidų sistemos, pagal kurias, atsižvelgiant į studento socialinę padėtį daromos nuolaidos gyvenimui bendrabučiuose iki 50 procentų. Tuo tarpu nuomojamų kambarių kainos Kaune vidutiniškai svyruoja nuo 150 iki 200 litų vienam žmogui per mėnesį. Tiek kainuoja nuoma, o kur dar komunaliniai ir kiti mokesčiai.

Bando susikurti namus

Ar gyvenimas bendrabutyje bus patogus? Viskas priklauso nuo to, kiek pinigų studentas žada skirti savo pragyvenimo išlaidoms. Studentai bendrabučiuose už papildomą mokestį turi galimybę naudotis skalbykla, internetu ar televizija.

„Bendrabučio, kuriame gyvenu, kokybė yra slidus reikalas. Iš vienos pusės kiekvienas blokas turi savo dušą, ir tualetą, dar yra plastikiniai langai, todėl žiemą būna labai šilta. Taip pat turim geras virykles virtuvėje bei sporto ir laisvalaikio kambarių. Tačiau vonių ir tualetų būklė yra prasta, o  visa apdaila niūri“, - apie gyvenimo sąlygas pasakojo VDU politikos mokslus kremtantis Karolis Dambrauskas.



Agnė Ramonaitė teigė, kad universitetas visad stengiasi atnaujinti bendrabučius pagal turimas lėšas.

Apsigyvendamas bendrabutyje kiekvienas pagal savo poreikius stengiasi susitvarkyti savo kampą ir padaryti jį sau mielą. Studentų teigimu didelių pertvarkų imtis neapsimoka, nes yra galimybė būti perkeltam į kitą kambarį. „Asmeniškai man, nėra svarbu klijuoti naujus tapetus, pasitiesti kilimą ir pasistatyti vazonėlį su gėle. Nors žinau tokių, kurie tai daro, o merginos ypač jautrios. Man užteko perdažyti šaldytuvą ir duris - žaliai“, - pasakojo Karolis.

Privatumo ieško duše

Gyvenant bendrabutyje privati erdvė susiaurėja iki kelių metrų. Studentams tenka naudotis bendrais tualetais, dušais, virtuvėmis, o kambaryje sava – tik lova. „Mūsų bendrabučiuose studentai gyvena po 2 – 3, taip pat turime keletą keturviečių kambarių“, - kalbėjo VDU studentų reikalų tarnybos atstovė.

Tokiomis sąlygomis gyvenimo kokybė labai priklauso nuo kartu gyvenančių žmonių. Anot KMU studentų atstovybės prezidentės Agnės Ramonaitės, kambario draugus atsitiktiniu būdu parenka bendrabučio valdytojos. „Bendrabutis kaip ruletė, nežinai, koks kambariokas paklius“, - paralelę surado studentas Aurimas.

VDU studijuojantis Karolis teigia, kad dėl privatumo kartais iškyla problemų, tačiau norint išvengti nesklandumų reikia apsišarvuoti tolerancija.

Tame pačiame universitete jau baigusi psichologiją Rūta Litvinaitė priduria: „Pasitaiko atvejų, kad tarp žmonių būti taip atsibosta, jog eini paverkti į dušą, kad niekas nematytų, neklausinėtų ir galėtum pabūti viena, tačiau šiaip bendrabutyje gyventi labai linksma.“ 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių