STT „Vilniaus vandenyse“ užuodė ne dumblą

„Vilniaus vandenis“ krečiantis kyšininkavimo skandalas vargiai susijęs su dumblo apdorojimo gamyklos statybomis. Galimai korumpuota bendrovės vadovybė paslydo ant smulkių pirkimų.

Klampina smulkūs pirkimai

Neoficialių šaltinių teigimu, kyšininkavimu įtariami keturi asmenys ir dumblo apdorojimo gamyklos statyba neturi nieko bendro.

Esą ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl iš pirmo žvilgsnio smulkių viešųjų pirkimų: kuro, kompiuterinės technikos ir panašių. Dauguma jų esą vykdyta neskelbtinų derybų būdu. Iš bendrovės pateikto 2010-2014 m. investicinio plano matyti, jog pernai kurui išleista apie 1,2 mln. litų

Taip pat tikėtina, kad teisėsauga prisikas ir iki paskutiniojo „Vilniaus vandenų“ vykdyto konkurso dėl tolesnės vandentiekio ir nuotėkų tinklų plėtros. Jie susiję su vadinamuoju Neries I etapu. Jam iš viso ketinta išleisti 52,4 mln. litų.

Šis projektas būtų vykdytas 2010-2011 m. ir apėmęs vandentiekio ir nuotėkų tinklų plėtrą į Grigiškes, Salininkus, Kairėnus-Galgius, Pavilnį, Santariškes-Visorius, Buivydiškes, Avižienių seniūniją. Tačiau trūkstant lėšų įvykdyti pirkimai tik dėl dalies minėtų vietovių.

Dėl suėmimo dar galvojama

Kaip jau rašėme, pirmadienį buvo sulaikyti keturi įtariamieji - "UAB „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Darius Norkus, pardavimų ir rinkodaros direktorius Nerijus Laurinaitis, aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininkas Tomas Biknevičius ir konsultantas viešųjų pirkimų klausimais S.L.

 

Pasak ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Irmanto Mikelionio, pirmadienį visiems "Vilniaus vandenų" vadovams ir konsultantui viešųjų pirkimų klausimais pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir piktnaudžaivimo tarnyba. Jie sulaikyti 48 valandoms.

Antradienį per pietus prokurorai dar nebuvo nusprendę, ar kreipsis į teismą dėl įtariamųjų suėmimo. "Šį klausimą dar svarstome. Sprendimas turėtų būti priimtas dar šiandien, tačiau jei ir bus nutarta, kad įtariamuosius, siekiant išvengti galimo trukdymi tyrimui, prašysime suimti, į teismą jie bus atvesdinti tik rytoj", - portalui sakė I.Mikelionis.

Prokuroras neatmetama galimybės, kad šioje byloje įtariamųjų bus ir daugiau.

Anot Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo, šis tyrimas dar labai "šviežias", tačiau pradėtas tikrai ne prieš kelias dienas. "Daug kas paaiškėjo paskutinėmis dienomis, tačiau iš kitos pusės, išsiaiškinti visą tai užėmė nemažai laiko", - sakė I.Mikelionis.

Baudžiamasis kodeksas valstybės tarnautojui ar jam prilygstančiam asmeniui už kyšininkavimą numato laisvės atėmimo bausmę nuo dvejų iki aštuonerių metų, o už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi "Vilniaus vandenų" vadovai gali būti nubausti laisvės atėmimo bausme iki ketverių metų. Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 1 dalis už šį nusikaltimą numato ir švelnesnes bausmes - teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikrą veiklą atėmimą, taip pat baudą arba areštą.

Rasta slapta įranga?

Naujienų portalas delfi.lt pranešė, kad pirmadienį bendrovės patalpose kratas atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai rado ne tik su kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo byla susijusių dalykų.

Esą pasitarimų kambaryje rasta ir slapta aparatūra, skirta galimo pokalbių pasiklausymo neutralizavimui. Teigiama, kad ši įranga galėjo būti sumontuota prieš kelis mėnesius.

"Kokia yra įranga ar dokumentai rasti bendrovės patalpose, šioje tyrimo stadijoje tikrai negalime komentuoti, tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys ir jie nėra skelbtini", - pasirodžiusios informacijos nei patvirtino, nei paneigė prokuroras. "Gal tie, kurie parašė žino daugiau nei mes, tyrėjai", - ironiškai kalbėjo I.Mikelionis.

Partinė veikla po klaustuku

D.Norkus yra socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus narys. Būtent šios partijos dėka jis pernai gegužę tapo "Vilniaus vandenų" generaliniu direktoriumi. Pasak partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus, jei paaiškės, kad STT ir prokurorų D.Norkui metami kaltinimai yra pagrįsti, bus svarstoma, ar nereikėtų jo pašalinti iš socialdemokratų partijos.

Kol kas planuojama tik sustabdyti jo narystę partijoje. Šis klausimas bus svarstomas šį vakarą įvyksiančiame socialdemokratų Vilniaus skyriaus Prezidiumo posėdyje.

"Jis nėra aktyvus partijos narys", - tvirtino A.Butkevičius. Vis dėlto, net ir nebūdamas aktyvus, D.Norkus partinėje veikloje sugebėjo pasiekti nemažai - jis yra Naujininkų poskyrio Dariaus ir Girėno grupės pirmininkas, Vilniaus skyriaus Tarybos ir Prezidiumo narys.

Pernai metų pradžioje į Vilniaus skyriaus Tarybą buvo išrinkti 148 partijos nariai, o į Prezidiumą - tik 35.


Šiame straipsnyje: STTNorkusVilniaus vandenys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių