STT: tvarkant Vilniaus atliekas, reikia daugiau kontrolės

Tvarkant Vilniaus miesto komunalines atliekas, esama galimybių korupcijai, todėl čia reikia didesnės kontrolės, nurodoma Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliktoje korupcijos rizikos ataskaitoje.

Joje nurodoma, kad dėl nepakankamo teisinio reglamentavimo, plačių valstybės tarnautojų administracinių įgaliojimų, priežiūros stokos yra sąlygų korupcijai.

„Vilniaus mieste pagrindinė galimybė korupcijai pasireikšti yra kontrolės srityje, nes savivaldybė be kontrolės kažkokių kitų rimtų galimybių atliekų vežėją paveikti kaip ir neturi. (...) Tik savivaldybė gali kontroliuoti, ar jie tinkamai veža, ar tinkamai sąskaitas pateikia gyventojams, ar ne per dideli tarifai“, - BNS sakė STT Korupcijos prevencijos valdybos Korupcijos rizikos skyriaus vyriausiasis specialistas Eimutis Misiūnas.

STT ataskaitoje siūlo viešai skelbti kuo išsamesnes komunalinių atliekų tvarkymo ataskaitas, pateikiant duomenis apie atliekų kiekį pagal jų sutvarkymo būdus, surinktų ir perdirbtų antrinių žaliavų kiekius tonomis, kaštų išlaidų struktūrą ir kitus duomenis.

Pasak E. Misiūnio, problemų yra ne tik teisinio reguliavimo srityje.

„Be teisinių reguliavimo problemų, mūsų požiūriu, yra žmogiškųjų problemų, kur nepakankamai buvo atliekama administracinė priežiūra atliekų vežėjų. (...) Per ketverius metus nė vienas protokolas nesurašytas ir nė vienas vežėjas nenubaustas, nors yra aštuoni vežėjai savivaldybėje, ir per tą laiką tų problemų buvo“, - sakė STT atstovas.

Tarnyba ataskaitoje siūlo nustatyti priežiūros procedūras, kuriais vadovautųsi valdininkai, nustatydami pažeidimus.

E. Misiūnas sakė, kad savivaldybėje yra galimybė atsirasti ir politinei korupcijai.

„Kai Vilniaus miesto savivaldybė viską reglamentuoja ir priima sprendimus dėl atliekų surinkimo tarifų ir taip pat nustato vartų mokestį Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui, ir pati vadovauja centrui, tai čia jau kitokio lygio galima apčiuopti tą korupciją“, - sakė STT specialistas.

Ataskaitoje siūloma Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) stebėtojų tarybos ir valdybos pirmininko pareigas perduoti mažiesiems bendrovės akcininkams - Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės ir Vilniaus rajonų bei Elektrėnų miesto savivaldybėms.

Vilniaus miesto savivaldybei priklauso 74,93 proc. VAATC akcijų.

STT siūlymai yra rekomendacinio pobūdžio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių