STT sulaikė „Vilniaus vandenų“ vadovus (papildyta)

Pirmadienį STT sulaikė „Vilniaus vandenų“ vadovus, įtariamus kyšininkavimu, papirkimu, piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu.

Sulaikyti keturi asmenys

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) praneša sulaikiusi UAB „Vilniaus vandenys“ generalinį direktorių Darių Norkų, pardavimų ir rinkodaros direktorių Nerijų Laurinaitį, aprūpinimo ir ūkio tarnybos viršininką Tomą Biknevičių ir konsultantą viešųjų pirkimų klausimais S.L.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pareigūnams surinkus duomenų, kad UAB „Vilniaus vandenys“ vadovai galimai kyšininkavo ir piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, bendrovėje organizuojant bei vykdant viešuosius darbų ir paslaugų pirkimus.

Atlikus kratas ir tyrimui reikalingų dokumentų poėmius, UAB „Vilniaus vandenys“ vadovai pristatyti į STT patalpas, pranešimų apie įtarimą padarius nusikalstamas veikas, nustatytas Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 3 dalyje (kyšininkavimas) ir 228 straipsnio 1 dalyje (piktnaudžiavimas), įteikimui ir apklausai.

Šį ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Primename, kad praeitą savaitę Ūkio ministras Dainius Kreivys kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją (VKEKK), prašydamas kol kas nesvarstyti „Vilniaus vandenų“ dokumentų dėl šalto vandens kainos pakėlimo.

Kaip jau rašė „Vilniaus diena“, ministro nuomone, įtakos kainos sandarai gali turėti bendrovės pernai atlikti neskaidrūs viešieji pirkimai, kuriuos šiuo metu narsto Viešųjų pirkimų tarnyba.

Tyrimas vyksta jau kelis mėnesius

Pasak tyrimą kontroliuojančio Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Giedriaus Tarasevičiaus, nors šis tyrimas atliekamas jau keletą mėnesių, įtarimus "Vilniaus vandenų" vadovams nuspręsta pateikti surinkus pakankamai įrodymų. "Tyrimas pirmą dieną viešumoje todėl nelabai norėčiau jo komentuoti, nes bet koks duomenų atskleidimas gali pakenkti jo eigai", - pirmadienio vakarą portalui sakė G.Tarasevičius.

Ar bus kreipiamasi į teismą dėl įtariamųjų suėmimo ar kitokios kardomosios priemonės skyrimo, prokuroras sakė dar nežinantis. Esą tam padaryti dar yra laiko. 

Socdemai gali prarasti bendrovę

Sulaikytasis D.Norkus priklauso socialdemokratų partijai, kuri yra viena iš Vilnių valdančiųjų partijų. Šį asmenį į „Vilniaus vandenų“ direktoriaus vietą pasiūlė socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas ir Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius. Šis pirmadienį portalui tikino esąs labai nustebęs dėl „Vilniaus vandenis“ sukrėtusio galimo kyšininkavimo skandalo, tačiau pabrėžė, jog apie D.Norkaus atleidimą iš užimamų pareigų kalbėti dar anksti.

„Turime laukti rezultatų, kas gi ten vyksta. Mes pirmiausia norime išsiaiškinti situaciją, kad kažkokią savo nuomonę galėtume turėti. Kad yra įtarimų ir yra blogai, kad įvyko STT operacija - šitą informaciją mes žinome, bet norime žinoti daugiau. O kai tik paaiškės situacija, sprendimus priims ne socialdemokratai, bet „Vilniaus vandenų“ valdyba ir stebėtojų taryba. Tik valdyba gali arba palikti direktorių, arba jį atšaukti“, - tikino R.Adomavičius.

Vicemeras taip pat neatmetė galimybių, jog po šio skandalo socialdemokratai gali prarasti „Vilniaus vandenis“ kaip politiškai kuruojamą bendrovę. Tokiu atveju kandidatą į bendrovės direktoriaus vietą siūlytų kita partija, esanti Vilniaus savivaldybės valdančiojoje koalicijoje.

Portalas primena, jog prieš pora metų socialdemokratai labai aršiai sureagavo į tuomet Vilnių valdžiusią Tvarkos ir teisingumo partiją sukrėtusį kyšininkavimo skandalą. 2008-ųjų balandį buvo sulaikyti trys tai partijai priklausęs asmenys: vicemeras Evaldas Lementauskas, bei dar du politikai: Audrius Butkevičius ir Gintaras Kazakas. Šis įvykis buvo vienas veiksnių, paskatinusių socialdemokratus palikti Tvarkos ir teisingumo partijos suburtą koaliciją, perbėgti pas konservatorius ir nuversti tuometinį merą Juozą Imbrasą.


Šiame straipsnyje: Vilniaus vandenysSTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių