Statybininkai grįš į Valdovų rūmų statybų aikštelę?

Trečiadienį Valdovų rūmuose, kurių statybos pristabdytos dar pavasarį, lankėsi Seimo Audito komiteto nariai. Jie aiškinosi, ar statyboms skirtos valstybės lėšos naudojamos skaidriai.

Nors šiais metais statybos Valdovų rūmuose beveik nevyko, į statybų objektą atvykusi Seimo delegacija labiausiai buvo susirūpinusi, ar pavyks paruošti patalpas 2013 metų antrojo pusmečio pradžiai.

Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė nerimavo, kad nespėjus paruošti Valdovų rūmų, valstybei teks mokėti didžiules pinigų sumas nuomojant sales Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai metu.

„Kiekviena pirmininkaujanti šalis nori parodyti, ką turi iš kultūrinės pusės. Turėsime atskirą aptarimą dėl kiekvieno darbo, tačiau susitikimas rodo, kad priimti sprendimus reikia, nes blogiausias variantas tai bus tas, jei bus nepabaigti rūmai Lietuvos pirmininkavimui. Tada reikės valstybei nuomoti sales, bus dvigubos išlaidos ir ganėtinai didelės“, - kalbėjo L.Graužinienė.

Paklausta, ar atsiras lėšų baigti statybas ir įrengimą iki norimos datos, L.Graužinienė teigė, kad tai nuspręs Vyriausybė.

„Jei Kultūros ministerija 2011 metų skirtus pinigus perskirstė, tai tikiuosi, kad kitais metais grąžins Valdovų rūmams“, - kalbėjo Seimo Audito komiteto pirmininkė.

Kaip vieną iš svarbiausių klausimų toliau įrengiant Valdovų rūmus L.Graužinienė paminėjo saugumą. „Pirmininkavimo metu šalyje lankysis daug svarbių pasaulio pareigūnų. Privaloma užtikrinti, kad visi saugumo reikalavimai būtų užtikrinti“, - kalbėjo Seimo narė.

Seimo Audito komitetą po Valdovo rūmus vedžiojęs architektas bei projekto vadovas Ričardas Bitovas teigė, kad jei finansavimas bus skirtas 2012 metais turėtų būti atlikti pagrindiniai darbai, kuriems reikėtų apie 20 mln. litų. Gavus tokią sumą 2013 metams liktų tik įrangos sukabinimo ir baigiamieji darbai.

Šiais metais Valdovų rūmams biudžete buvo numatyta 16 mln. litų, tačiau dėl  sustabdytų darbų metų pradžioje, beveik visi pinigai buvo nepanaudoti. Apie pusė biudžete numatytų lėšų buvo perskirstytos kitiems kultūros objektams. Statybos buvo nutrauktos po  to, kai Viešųjų pirkimų tarnyba aptiko pažeidimų reikalaujant nutraukti sutartį su Panevėžio statybos trestu.

Valdovų rūmų projektuotojai tikisi, kad Valdovų rūmų statybos ir įrengimas bus baigtas iki 2013 metų antro pusmečio pradžios. Muziejui užbaigti reikės apie 32 mln. litų.Valdovų rūmų statybos kelia ypač daug diskusijų, nes jų statybos kaina per dešimtmetį išaugo nuo 114 mln. litų iki 367 mln.  litų. Dėl įstatymų pažeidimų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Hana

Hana portretas
Tegu visu prisidejusiu prie Valdovu rumams skirtu lesu iseikvojimu,butu nusavintas ju turtas ,tada lesu butu per daug.

lietuvis

lietuvis portretas
ta Didyji Lietuvos Korupcijos Muzieju protingiausia butu padaryt Gariunu turgavietes filialu ir issisprestu visi finansiniai klausimai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių