Statistikos departamentui - 20 metų

Balandžio 18 d. sukanka lygiai dvidešimt metų, kai 1990-aisiais Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu buvo įsteigtas Statistikos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Atkūrus nepriklausomybę prasidėjo naujas Lietuvos statistikos etapas. Nacionalinė statistika pradėta rengti pagal Europos ir tarptautinius statistikos principus ir standartus, atsižvelgiant į rinkos ekonomikos poreikius.

Nuo pat pirmųjų Nepriklausomybės metų Lietuvos statistika pradėjo integruotis į Europos Statistikos sistemą. 1995 m. buvo pasirašytas bendras Europos Sąjungos statistikos tarnybos (Eurostato) ir trijų Baltijos valstybių pareiškimas, kuriame šalys įsipareigojo imtis būtinos teisinės ir administracinės iniciatyvos, leisiančios oficialiąją statistiką organizuoti pagal pagrindinius objektyvumo, patikimumo, statistinės informacijos reikalingumo, tarptautinių standartų laikymosi ir kt. principus, kartu didinant pasitikėjimą statistika. Darbas buvo ilgas ir sunkus - reikėjo iš esmės reorganizuoti Lietuvos statistiką ir įgyvendinti apie 200 Europos Sąjungos teisės aktų. Metodologinę pagalbą teikė Eurostatas, finansinė parama gauta iš daugiašalės ir nacionalinės PHARE programų bei Europos Sąjungos biudžeto. 

„Demokratinėje visuomenėje statistika yra ne tik valdymo priemonė, bet ir demokratijos palaikymo ir augimo prielaida, ir net garantas“, - teigia l. e. generalinio direktoriaus pareigas dr. Jonas Markelevičius.

Pastaraisiais metais pagrindiniai Statistikos departamento siekiai buvo tobulinti statistikos sritis, plėsti teikiamas paslaugas ir gerinti jų kokybę. Atsirado būtinybė statistiškai vertinti kai kuriuos naujus reiškinius - nedeklaruotąją emigraciją, turizmo srautus, užsienio įmonių Lietuvoje ir Lietuvos įmonių užsienyje veiklą, ūkio subjektų teikiamų paslaugų kainas ir pan. Tuo pat metu daug dėmesio skiriama statistiniam visuomenės raštingumui ugdyti - statistikos vartotojai mokomi suprasti ir pritaikyti statistiką kasdieniame gyvenime. Tenkinant didėjančius vartotojų poreikius, nuolat tobulinama interneto svetainė, joje skelbiama daugiau ir įvairesnės statistinės informacijos, diegiami nauji ir tobulinami ankstesni elektroniniai projektai (rodiklių duomenų bazė, el. statistikos mokykla, asmeninės infliacijos skaičiuoklė ir kt.). Kasdien Statistikos departamento interneto svetainėje apsilanko per dvidešimt tūkstančių lankytojų.

Statistikos departamente įdiegta vidaus planavimo ir stebėsenos sistema, reformuotos teritorinės statistikos įstaigos. Daug dėmesio skiriama darbuotojų kvalifikacijai. Siekiant sumažinti naštą respondentams, diegiami elektroniniai klausimynai, plačiau naudojami administraciniai duomenų šaltiniai, statistiniuose tyrimuose taikomi imčių metodai. Statistinės atskaitomybės naštos mažinimo respondentams sistema yra patekusi į 2008-2009 m. Europos įmonių apdovanojimo už viešąsias iniciatyvas remiant verslumą Europoje finalą.

2007 m. Statistikos departamento vadybos sistema sertifikuota pagal ISO 9001:2000 reikalavimus, orientuota į vartotojų poreikius ir apimanti statistinių tyrimų organizavimą, statistinės informacijos rengimą bei sklaidą. Šiuo metu veikia bendra informacinė veiklos išteklių planavimo sistema.

Dėl išaugusios kvalifikacijos ir sukauptų žinių vis dažniau Statistikos departamento specialistai dalyvauja įvairiose techninės pagalbos programose, teikia ekspertinę pagalbą, keičiasi gerąja patirtimi su kolegomis iš kitų šalių statistikos tarnybų.

Svarbiausios 20-mečio datos ir įvykiai

1990 m. balandžio 18 d. - Vyriausybės nutarimu įsteigiama nacionalinė, nepriklausomos valstybės, statistikos tarnyba - Statistikos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

1992 m. - pradedama diegti nacionalinių sąskaitų sistema ir Lietuvos mokėjimų balansas.

1993 m. spalio 12 d. - priimamas statistikos įstatymas, apibrėžiantis pagrindines statistikos duomenų rinkimo, konfidencialumo užtikrinimo, apibendrinimo, pateikimo ir naudojimo nuostatas.

1993 m. - Lietuva įsitraukia į Europos palyginimų programą, kurios tikslas - apskaičiuoti nacionalinių valiutų perkamosios galios paritetus ir remiantis jais atlikti bendrojo vidaus produkto tarptautinius palyginimus.

2000 m. - prasidėjus deryboms dėl Lietuvos stojimo į ES, statistikos derybinis skyrius uždaromas kaip atitinkantis ES reikalavimus ir nereikalaujantis jokių pereinamųjų laikotarpių.

2001 ir 2003-ieji - visuotinių surašymų metai: 2001 m. - gyventojų ir būstų, 2003 m. - žemės ūkio. Pastarasis atliekamas ir šiemet, gyventojų ir būstų surašymą numatyta atlikti kitąmet.

2004 m. - Lietuvos statistika tampa visateise Europos statistikos sistemos nare. 

2005 m. - Statistikos departamentas paskiriamas sukurtos centrinės klasifikatorių duomenų bazės tvarkytoju.

2005 m. vasario 24 d. - Statistikos programos komitetas priima ir paskelbia Statistikos praktikos kodeksą, kurio principų įsipareigoja laikytis ir Statistikos departamentas.

2007 m. - sertifikuojama Statistikos departamento vadybos sistema.

2007 m. pradeda veikti nauja Rodiklių duomenų bazės versija.

2008-2010 m. - Statistikos departamentas išrenkamas atstovauti Lietuvai Jungtinių Tautų Statistikos komisijoje.

Artimiausi Statistikos departamento siekiai - sukurti oficialiosios statistikos vartus, leisiančius vartotojams visą oficialiąją statistiką rasti vienoje vietoje; sudaryti galimybę mokslininkams ir tyrėjams naudotis pirminiais statistiniais duomenimis analitiniams bei mokslo tikslams ir ketvirtadaliu sumažinti statistinės atskaitomybės naštą, tuo pat metu išlaikant rengiamos statistikos kokybę.


Šiame straipsnyje: statistikos departamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių