Stačiatikiai bursis prie Kūčių stalo, rytoj švęs Kalėdas

Šiandien stačiatikiams – Kūčios. Keli šimtai Kauno Apreiškimo parapijos tikinčiųjų susirinko į pamaldas, po kurių susės prie šventinio stalo ir dalinsis tradiciniu patiekalu iš grūdų. Rytoj, sulaukę Kristaus gimimo, stačiatikiai baigs pasninką.

„Sveikinu visus Kauno provoslavus su Kristaus gimimo švente. Visiems provoslavams, taip pat tiems, kurie užsuka į mūsų šventovę, linkiu santarvės šeimose, optimizmo sunkiose gyvenimo sąlygose, tikėjimo. Tikėjimas žmogų įvairiuose sunkumuose daro ištvermingesnį, žmogišką“, – į stačiatikius kreipėsi Kauno Apreiškimo bažnyčios šventikas Nikolajus Murašovas.

Kūčios stačiatikiams – gana griežta diena. Vadovaujantis tradicijomis, žmonės visai nevalgo iki patekės Vakarinė žvaigždė. Laikoma, kad ji pateka po vakarinių pamaldų.  Tuomet sėdama prie tradicinio šventinio stalo. Per Kūčias patiekalai galimi tik iš augalinių produktų, negalima valgyti net žuvies, kaip priimta pas katalikus.

Pagrindinis patiekalas – iš virtų kviečių grūdų ir medaus. Kartais kviečiai pakeičiami ryžiais, papildomai įdedama aguonų, razinų, riešutų. Vieni šį patiekalą vadina „kutja“, kiti – „sočivo“.

Kūčiomis stačiatikiai užbaigs 40 dienų trukusį pasninką. Kauno Apreiškimo parapija, pasak jos klebono, turi apie 150-200 nuolatinių parapijiečių. Yra ir tokių, kurie stačiatikių šventovėje lankosi tik per didžiąsias šventes, tuokdamiesi, krikštydami vaikus ar per atsisveikindami su mirusiaisiais.

Nemažai stačiatikių yra sukūrę mišrias šeimas, todėl švenčia ir katalikiškas, ir provoslaviškas Kalėdas. Tradicijos persipina. Ant provoslaviško stalo taip pat galima pamatyti 12 pateikalų, kūčiukų. Tiesa, besilaikantieji griežtų tradicijų per katalikų Kalėdas laikosi pasninko.

Rytų Bažnyčios vadovaujasi senuoju Julijaus kalendoriumi, todėl didžiausių žiemos švenčių data skiriasi nuo katalikų Bažnyčios. Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Moldovoje, Gruzijoje bei Balkanų regione, kur vyrauja stačiatikybė, Kristaus gimimas švenčiamas sausio 7-ąją.

Stačiatikiams Kalėdų šventė – antroji pagal svarbą po Velykų. Ji prasideda malda, o grįžę į namus sėda prie gausaus vaišių stalo, tada galima valgyti viską. „Pasibaigus susilaikymui, apribojimams, viskas priimama naujai, džiaugsmingai. Cerkvė turi teikti žmonėms džiaugsmą“, – pasninko prasmę trumpai nusakė šventikas Nikolajus.


Šiame straipsnyje: KūčiosKalėdosstačiatikiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

gg

gg portretas
Tas pats dievas kelis gimtadienius turi - jega

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
VSEM RUSKIM SČASTJA V ETOM GODU ŽELAJU

lietuvis

lietuvis portretas
su šventėmis!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių