Sprogimas Kaune sunkiai sužeidė devynerių metų vilnietę (dar papildyta)

Trečiadienį apie 14.30 val. Kaune prie I forto, esančio Noreikiškių kaime, įvyko sprogimas, kurio metu sunkiai nukentėjo devynerių metų Vilniaus miesto Žemynos mokyklos trečiaklasė.

Sužeisti trys vaikai

Sprogimas smarkiai sužalojo mergaitės koją. Vilnietė nuvežta į Kauno medicinos universiteto klinikas. Neoficialiais duomenimis, sužeisti dar du vaikai. Vėliau paaiškėjo, kad labiausiai sužeistai mergaitei teko amputuoti smarkiai sužalotą pėdą. Chirurgai nematė kitos išeities.

Pirminiais duomenimis, vaikai šokinėjo ant smėlio krūvos, išpiltos maždaug 10 metrų nuo įėjimo į fortą.

Sprogimo vietoje išminuotojai aptiko buteliukų su nežinomos kilmės medžiaga. Teigiama, kad mergaitė ant jo užlipo, o paskui dar paspyrė. Netrukus pasigirdo sprogimas.

Šalia rasti dar keturi nesudužę buteliukai su baltos spalvos milteliais. Bus tiriama šios medžiagos sudėtis. Pirminiais duomenimis, sprogęs sprogmuo buvo ne karo laikų liekana. Nelaimė įvyko atviroje betonuotoje aikštėje.

Trečiadienį į ekskursiją I forte iš Vilniaus Žemynos pagrindinės mokyklos atvažiavo keturios trečiokų klasės.

Pirmasis fortas yra Kauno tvirtovės poligoninio tipo gynybinė sistemos, statytos 1882-1915 metais, dalis. Iš viso Kaune ir jo apylinkėse įkurti 9 fortai. Šiuo metu fortai priklauso valstybės įmonei „Turto fondas".

Fortuose labai pavojinga

Kauno karo istorikų klubo vadovas Arvydas Pociūnas, fortus išvaikščiojęs skersai išilgai, teigė, kad fortai yra pavojinga vieta.

„Ten vaikų leisti negalima. Paprastai ekskursija veda patyrę gidai, kurie žino takelius, tačiau vaikai bet kada gali nuklysti į šoną. Didžiausia grėsmė yra įkristi į šulinį, kurių ten labai daug, jie neuždengti", - sakė A.Pociūnas.

Anot jo, pavojingiausi yra I, II ir III fortai, kuriuose gali būti likę daugiausia ginklų, sprogmenų. „Ankstesniais metais nebuvo visada skelbiama, tačiau žinau, kad fortuose ne vienas susižeidė, prisimenu pasakojimą apie stuburą susilaužusį vaiką. Iš esmės fortai niekada nebuvo išminuoti. Vokiečiai tik surinko paviršinius sprogmenis, o kas buvo žemiau - taip ir liko. Apie tai, ko galima tikėtis fortuose, liudija šis pavyzdys. 1986 metais III forte buvo rasta 240 minosvaidžių minų. Daug sprogmenų gali būti likę VI forte", - sakė A.Pociūnas.

Plačiau skaitykite rytoj dienraštyje.


Šiame straipsnyje: fortas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių