Sporto rūmų teritorija neatpažįstamai pasikeis

 

Penkerius metus garsiai kalbama, kaip atgis merdintis "Žalgirio" stadionas ir vaiduokliu virtę Koncertų ir sporto rūmai. Komplekso projektus rengė Italijos ir Danijos architektai, tačiau naktinio jaunimo pamėgta vieta atrodo šiurpiau nei sovietmečiu.

Patvirtino detalųjį planą

Vilniaus miesto taryba patvirtino teritorijos tarp Neries upės, Rinktinės, Šeimyniškių ir Raitininkų gatvių detalųjį planą. Šioje vietoje, kuri užima 13 ha, bendrovė Ūkio banko investicinė grupė (ŪBIG) numačiusi pastatyti modernų futbolo stadioną, renovuoti Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, sukurti miestiečiams patrauklią komercinę-rekreacinę zoną su parkais, biurais, prekybos centrais bei gyvenamaisiais apartamentais.

"Vilniaus valdžia visuomet šitą vietą matė kaip miesto centro tąsą. Atsiradus kompleksui, centras praplėstų savo ribas. Tai būtų dar viena patraukli teritorija miestiečiams. Rengiant teritorijos detalųjį planą vienas pagrindinių tikslų ir buvo išlaikyti rekreacinę sportinę funkciją, išsaugoti Sporto rūmų visuomeninę funkciją, pertvarkyti "Žalgirio" stadioną ir sukurti papildomų traukos objektų: prekybos vietų, biurų, virš kurių būtų įrengti ir butai", – sakė miesto savivaldybės įmonės "Vilniaus planas" vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Nuo pirmų bandymų pakeisti teritoriją praėjo dešimtmetis. Pirmosios vietovės vystymo koncepcijos visuomenei pristatytos prieš penkerius metus, tačiau projektui pajudėti iš mirties taško sutrukdė įsiplieskęs konfliktas dėl teritorijoje buvusių istorinių žydų kapinių. Virš jų dabar stūkso Sporto rūmai. Tik pavykus suderinti statytojų ir žydų bendruomenių interesus, pagaliau žengti realūs žingsniai link "Žalgirio" komplekso statybų.

Pradės nuo Sporto rūmų

Rengdama teritorijos techninį projektą bendrovė ŪBIG pirmiausia ketina imtis Sporto rūmų, kurie turėtų virsti konferencijų ir koncertų centru, renovacijos. Kadangi pastatas yra valstybės saugomas objektas, jo išorė nebus keičiama. Planuojama renovuoti pastato fasadą, stogą, pakeisti langus.

Šiuo metu Sporto rūmai yra apverktinos būklės. Kone didžiausią nerimą kelia pastato stogas. "Žalgirio" komplekso projekto vadovas Rolandas Balčikonis atskleidė, kad stogo konstrukcijos surūdijusios, ir jeigu jos greitai nebus remontuojamos, 18 t sveriantis stogas gali įgriūti. Tiesa, kiek atsieis pastato rekonstrukcija, neatskleidžiama.

"Mes nelabai norime viską čia pasakoti. Sužinosite savo laiku. Tai ne esmė. Viskas bus itin skaidru ir atvira. Kadangi šitas pastatas saugomas valstybės, 70 proc. visų lėšų tikimės gauti iš ES fondų. Mūsų paraišką dėl finansavimo pradėjo nagrinėti Projektų valdymo agentūra. Likusią dalį darbų finansuotume mes. Jeigu bus gautas finansavimas, tikimės, kad pavasarį bus galima pradėti renovacijos darbus", – vylėsi R.Balčikonis.

Už Sporto rūmų, buvusių žydų kapinių teritorijoje, ketinama sukurti miestiečiams atvirą parką, kuriame būtų įrengta fontanų, gėlynų, pastatyta skulptūrų. Mažyčių parkelių turėtų atsirasti viso komplekso zonoje. Tiek M.Pakalnis, tiek ir ŪBIG atstovas patikino, kad dėl parko įrengimo neprieštarauja nei Lietuvos, nei pasaulio žydų bendruomenės. Kaip atrodys komplekso viešosios erdvės, vystytojai ketina tartis su miesto gyventojais.

 

Daugiau skaitykite pirmadienio "Vilniaus dienoje"

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių