Speigas artėja: reikia šiltai rengtis ir vengti alkoholio

Artėjant speigui, gyventojai turėtų apsirengti šiltai ir patogiai, geriausiai tinka drabužiai iš vilnos. Viršutinis drabužių sluoksnis turėtų būti neperpučiamas vėjo.

Patariama avėti šiltą ne per ankštą avalynę, mūvėti vilnones kojines, tinkamai apsaugoti rankas ir vengti pirštuotų pirštinių.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, jei šaltyje tenka ko nors laukti, negalima stovėti ar sėdėti ramiai, reikia kuo daugiau judėti. Lauke reikia stengtis nesuprakaituoti ir nesušlapti, jei drabužiai sušlapo, nedelsiant reikia pakeisti sausais. Be to, reiktų valgyti šiltą, kaloringesnį maistą, gerti šiltų skysčių ir vengti alkoholio.

Šią savaitę sinoptikai šalyje numato speigą. Ketvirtadienio naktį šals iki 23–28, vietomis iki 31 laipsnių, o penktadienio naktį daugelyje rajonų termometrai rodys 30–34 laipsnius šalčio.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kaip artėjant dideliam speigui, reikia pasirūpinti vandens, maisto ir kuro atsargomis.

Būnant šaltyje reikia vengti didelio fizinio krūvio, nedirbti jokių sunkių darbų, ypač jei sergama širdies ligomis ar yra padidėjęs kraujospūdis.

Einant į lauką, nepridengtas kūno vietas (ausis, nosį, skruostus) reikia patepti riebiu kremu, į kurio sudėtį neįeina vanduo. Ypač reikia saugokite nušalusias kūno vietas. Be to, negalima eiti į lauką ką tik nusiprausus ar išsimaudžius.

Nuo šalčio dažnai nukenčia ir kojų ar rankų pirštai, pėdos. Esant lengvam nušalimui, pirmiausia žmogų reikia sušildyti (aplinkos temperatūra turi būti ne žemesnė nei 26 - 27 laipsniai), užkloti antklodėmis ar šiltais drabužiais. Jeigu žmogus turi sąmonę, reikia jam duoti šilto, bet ne karšto gėrimo. Nuo pažeistų vietų būtina nuvilkti drabužius, o nušalusias vietas galima apvynioti švaria marle, vata arba vilnoniu audiniu.

Taip pat nerekomenduojama kaitinti nušalusių vietų karšta pūsle ar laikyti prie ugnies, trinti sniegu ar šiurkščiu audiniu.

Kai nušalimas yra sunkus, nukentėjusįjį pirmiausia reikia perkelti į šiltą patalpą. Jei žmogus be sąmonės, bet kvėpuoja, būtina jį paguldyti ant šono, o jei kvėpavimas nutrūkęs – tuojau pat atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smarkiai nušalusį žmogų reikia šiltai susukti į storą audeklą ir skubiai kreiptis į greitąją medicinos pagalbą ar vežti į  artimiausią asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Ugniagesiai pataria nesinaudoti savadarbiais elektros šildymo prietaisais, nejungti kelių elektros prietaisų į vieną elektros lizdą ir nepalikti jų įjungtų į tinklą be priežiūros.

Atšalus orams, gaisrų Lietuvoje padaugėjo dvigubai.


Šiame straipsnyje: šaltisorasžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių