Specializuotos žinių tvirtovės: naudokitės infotekos fondu nemokamai

Tam tikros srities ar tam tikra kalba skyrių yra sostinės viešosiose ir universitetų bibliotekose. Norinčius rasti daugiau informacijos užsukti kviečia užsienio šalių kultūros institutai, o besidomintiems šiuolaikiniais scenos menais – atviros Menų spaustuvės Infotekos durys.

Knygos, vaizdo medžiaga, filmai apie šiuolaikinį šokį, koncertų, spektaklių įrašai, literatūra teatro, kino, vadybos, mados, dizaino klausimais. Visa tuo kiekvienam besidominčiam šiomis sritimis „Vilniaus diena“ ir Menų spaustuvės infoteka metus siūlo naudotis nemokamai. Su vasario 21 d. savaitraščio numeriu galite įsigyti infotekos metų abonementą. Tereikia vasario 26–kovo 1 d. laikraštį atsinešti į infoteką ir užsiregistruoti.

Beveik ketverius metus veikiančios Infotekos fondą sudaro 10 tūkst. dokumentų. Joje esančios medžiagos pagrindą sudaro Britų tarybos perduota kolekcija – įvairūs šiuolaikiniai Jungtinės Karalystės leidiniai: periodika, žinynai, šiuolaikinė grožinė, menų ir kūrybos industrijų bei vadybos literatūra, filmai, muzika. Kadangi literatūra labiau specializuota scenos menams, vertingos informacijos ir leidinių, kurių nėra kitose bibliotekose, čia gali atrasti režisieriai, aktoriai, meno vadybininkai, teatrologai, šokėjai ir kiti panašaus profilio meno žmonės, taip pat studentai.

Šiuolaikinio šokio skyrius, Infotekos vadybininkės Eglės Jovaišaitės teigimu, veikiausiai didžiausias sostinėje. Čia yra ir knygų, ir vaizdo medžiagos, literatūra – anglų, prancūzų, ispanų, rusų, lietuvių kalbomis.

Teatro skyriuje – naujausios teorinės teatrologijos knygos, pjesės, kitiems scenos menams skirtos knygos. „Turime naujų knygų scenos apšvietimo, kultūros industrijos, vadybiniais, teatro teorijos klausimais. Teatro ir šokio skyrių knygų pirkimą redaguoja teatro ir šokio teoretikai ir meno kritikai, taigi tai nėra bibliotekininko nuožiūra renkami leidiniai“, - sakė Infotekos vadybininkė E.Jovaišaitė.

Išskirtiniu Infotekos bruožu pašnekovė vadina galimybę gauti spektaklių įrašų: Oskaro Koršunovo, Eimunto Nekrošiaus, Rimo Tumino, Cezario Graužinio, taip pat užsienio režisierių.

Britai infotekai yra padovanoję ir grožinės literatūros fondą, jį daugiausia sudaro šiuolaikinė literatūra. Bet yra literatūros ir kultūros vadybos, meno vadybos, reklamos klausimais.

Užsakinėjama čia ir periodika: šokio, architektūros ir dizaino, politikos žurnalai. Infotekoje taip pat yra kino filmų. Daugiausia anglų ir amerikiečių, bet rasite ir Ernsto Ingmaro Bergmano, Nikitos Michalkovo, Andrejaus A.Tarkovskio, kitų šalių režisierių filmų, keletą lietuviškų. Yra ir dokumentinių – apie gamtą, kultūrą, taip pat politikų, kitų žymių žmonių kalbų.

 

Mediatekos, skaityklos Vilniuje

Italų kultūros institutas Vilniuje (Universiteto g. 4)

Biblioteka turi sukaupusi apie 3100 knygų, daugiau kaip 1000 vaizdo juostų, dvd, cd ir cd-rom‘ų, žurnalų apie literatūrą ir istoriją, kitų periodinių leidinių.

Lenkijos institutas Vilniuje (Didžioji g. 23)

Lenkijos instituto mediateka siūlo plačiausią Lietuvoje šiuolaikinės lenkų literatūros pasirinkimą. Instituto videotekoje – keli šimtai DVD plokštelių su naujausiais lenkų vaidybiniais ir dokumentiniais filmais, kino klasika ir lenkų literatūros ekranizacijomis. Taip pat gausus muzikos įrašų CD plokštelėse pasirinkimas.

Prancūzų institutas (Didžioji g. 1)

Mediateka komplektuoja įvairių sričių - prancūzų literatūros, kalbos, socialinių mokslų, meno, mokslo ir technikos leidinius. Kaupia meninių ir dokumentinių filmų videoteką, muzikos fondą ir prenumeruoja įvairios tematikos periodinius leidinius. Mediatekoje galite susipažinti su klasikine ir šiuolaikine prancūzų literatūra, meno ir mokslo leidiniais, peržiūrėti meninius ir dokumentinius filmus iš retrospektyvių ir naujausių filmų kolekcijų, paklausyti muzikos. Daug mokomosios medžiagos besimokantiems prancūzų. Mediatekos knygų, muzikos ir filmų kolekcijos nuolat papildomos naujais leidiniais.

Šiaurės ministrų tarybos biuras (Didžioji g. 5)

Čia įsikūrusi vienintelė filmoteka Lietuvoje, kuri filmus skolina nemokamai ir taip siekia populiarinti Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Islandijos ir Danijos kiną. Šiandien filmoteka yra sukaupusi beveik 100 vienetų filmų DVD formatu ir ši kolekcija toliau plečiama. Visi filmai yra originalo kalba su subtitrais anglų kalba.

Šiuolaikinio meno centro skaitykla (Vokiečių g. 2)

Atnaujintą skaityklos leidinių kolekciją sudaro meno, architektūros ir dizaino žurnalai, menininkų monografijos ir parodų katalogai, menininkų sukurti leidiniai bei platesnis kultūros teorijos ir meno istorijos knygų skyrius. Čia galima rasti rekomenduojamų leidinių rinkinius, tokius kaip Alfonso Andriuškevičiaus siūlomų knygų lentyna ar garsioji „Verso“ leidyklos serija „Radical Thinkers“, istoriografijos projekto „Paliktos knygos“ biblioteką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių