Sovietinė simbolika nebuvo išteisinta

Moteris, nubausta už prekybą sovietiniais suvenyrais Vilniaus senamiestyje, kreipėsi į teismą, teigdama, kad suvenyrus pardavinėjo istorinio paveldo pažinimo ir kolekcionavimo tikslais. Teismas atmetė moters priekaištus.

Šiandien Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pranešė, kad nepatenkino prekeivės skundo.

Rugsėjo pradžioje Vilniaus senamiestyje sovietų simbolika prekiavusiai verslininkei buvo skirta 500 Lt bauda bei konfiskuoti visi suvenyrai

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija pareiškė, kad Lietuvos įstatymuose aiškiai numatyta, kokie ženklai yra priskiriami nacistinei bei komunistinei simbolikai ir kokius veiksmus yra draudžiama atlikti.

Anot Teismo, įstatymų papildymą minėtos simbolikos draudimu paskatino visuomenėje nuolat kylančios diskusijos dėl totalitarizmo palikimo naikinimo ir kai kurios neigiamos visuomenės raidos tendencijos - tolerancija nacizmo ir komunizmo režimų idėjoms, atvirai nacionalsocializmo idėjas propaguojančių ir panašius simbolius naudojančių judėjimų kūrimasis, siekiai atkurti Lietuvos komunistų partiją ir pan.

„Net ir įprastinė prekyba, neturint tikslo propaguoti minėtą ideologiją ar režimą, sudaro prielaidas netiesioginiam tokių ideologijų ir idėjų propagavimui ir paskleidimui, asmenų nukentėjusių nuo sovietinio ar nacistinio režimų, orumo žeminimui“,– teigiama teismo pranešime.

Vilniaus miesto meras J.Imbrasas  nemano, kad sovietinė simbolika gali žeisti visuomenės orumą, ypač, jei žmonės gerai išmano istoriją.

 „Berlyno centre prekiaujama įvairiais daiktais su karo ženklais. Nemanau, kad vokiečiai už mus mažiau išprusę. Jie tiesiog nemano, kad tai kažkokia propaganda, - sakė portalui meras, - Manau, kad Seimas kiek persistengė priimdamas įstatymą dėl karo ženklų draudimo, tačiau, kai jis jau priimtas, privalu jo laikytis“.

Lietuvos istoriją vertinančius žmones papiktino tai, kad įstatymu mėginama uždrausti ir senojo lietuviškojo ženklo - svastikos - naudojimą.


Šiame straipsnyje: sovietinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių