Sostinės grožio salonuose pažeidimų netrūksta

Vilniaus visuomenės sveikatos centras įspėja kirpyklų, tatuiruočių salonų, pirčių kompleksų ir sporto klubų klientus būti budrius. Net sostinės centre įsikūrę grožio procedūrų kabinetai ne visada laikosi higienos normų.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad nesaugiai atliekamos procedūros gali tapti hepatitų B ir C, grybelinių ar bakterinių infekcijų priežastimis. Tokio pobūdžio susirgimai grožio paslaugas teikiančiose įstaigose dažniausiai perduodami, naudojant nedezinfekuotus ir nesterilius instrumentus.

Vilniaus mieste šiuo metu įregistruoti 828 grožio paslaugų objektai: kirpyklos, grožio salonai, tatuiruočių kabinetai, soliariumai, baseinai, pirtys ir saunos, skalbyklos, sporto klubai ir apgyvendinimo paslaugas teikiančios įmonės.

Pernai Vilniaus visuomenės sveikatos centras iš viso atliko 876 kontrolės patikrinimus. Už higienos reikalavimų nesilaikymą skirtos 44 administracinės nuobaudos, iš jų 37 – kirpykloms ir grožio salonams.

„Pažeidimų randame daug kur, bet ne visi tokie rimti, kad reikėtų bausti. Nuobaudų neišvengia tos įstaigos, kuriose užfiksuojame grubų higienos normų nepaisymą. Tarkime, kai šukos būna pilnos ankstesnio kliento plaukų, kai įrankiai nevalomi ir nedezinfekuojami. Apie manikiūro instrumentus net nekalbu – čia jau baudos pilamos be gailesčio“, - portalui pasakojo centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Matevičienė.

Ji neslėpė, kad didžioji dauguma iš klientų gautų skundų patikrinimų metu pasirodo esantys pagrįsti.

Piniginės baudos už taisyklių nesilaikymą skiriamos ne tik tada, kai nedezinfekuojami ar nesterilizuojami įrankiai ir instrumentai. Sankcijos taikomos ir tada, kai veikla vykdoma, neturint higienos paso, grožio procedūrų kabinetų darbuotojai būna nepasitikrinę sveikatos ar neišklausė greitosios pagalbos ar higieninio mokymo kursų.

A.Matevičienė pabrėžė, kad sostinėje situacija dėl higienos nėra prasta. Ji netgi tolydžio gerėja. Tiesa, baudų sąskaita.

„Įspėjimų jau net neberašome - nepadeda. Pastebėjome, kad reikalai taisosi tik tada, kai ne gailesčio skiriame baudas“, - sakė A.Matevičienė.

Pažeidimų randama ne tik atokiau nuo Vilniaus centro įsikūrusiuose grožio salonuose, bet ir pačiame centre. „Brangesnėse įstaigose situacija geresnė, bet ir ten pasitaiko visko“, - pasakojo A.Matevičienė.

Patariama lankytis tose vietose, kur tvarką prižiūri administratorius. „Jei dirbama pagal verslo liudijimą ir kirpėja pati sau šeimininkė – vaizdas liūdnas, nes nėra ko bijoti“, - patirtimi dalijosi  A.Matevičienė.

Nedezinfekuotomis šukomis galima perduoti odos grybelį ar utėles.


Šiame straipsnyje: kirpyklagrožio salonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių