Sostinėje prie Vengrijos ambasados armėnų protestas

Keliasdešimt Lietuvoje gyvenančių armėnų su plakatais ir nacionalinėmis vėliavomis susirinko priešais Jogailos gatvėje esančią Vengrijos ambasadą.

Protestuotojai reiškė savo pasipiktinimą Vengrijos sprendimu grąžinti Azerbaidžanui už armėnų karininko nužudymą iki gyvos galvos kalėti nuteistą azerbaidžanietį Ramilį Safarovą.

“Kokia tauta, tokie ir herojai”, “Parduodamam teisingumą”, “Vengrija sutrypė žmogaus garbę ir teisingumo principus”, “Viktor Orban pardavė vengrų garbę ir sąžinę už trys grašius”, “Azerų nafta nupirko Europą” ir panašiais plakatais lietuvių bei anglų kalbomis prie ambasados susirinkę armėnai protestavo prieš Vengrijos sprendimą grąžinti žudiką. Protestuojai taip pat laikė ir nužudytojo armėno atvaizdus. Protestuotojai įsitikinę, kad Vengrija iš anksto žinojo, kad tėvynėje R.Safarovas bus paleistas į laisvę.

Ši protesto akcija viena iš daugelio, kurias šiuo metu visame pasaulyje organizuoja armėnų bendruomenės. Klaipėdos armėnų pirmininko pavaduotojas Albertas Albertjanas portalui diena.lt teigė, kad visi Vengrijos pasiteisinimai šiuo klausimu yra niekiniai.

„Jie teigia, kad grąžindami R.Safarovą, jie nepažeidė jokių tarptautinių susitarimų. Taip, bet kur moralė? Jie juk žinojo, kad šis nusikaltėlis bus išlaisvintas. O jeigu nežinojo, tai kodėl jie dabar neprotestuoja prieš tokį Azerbaidžano sprendimą?“, - piktinosi vienas iš protesto akcijos organizatorių.

Pasak A.Albertjano, tikroji tiesa yra banali, Vengrija paprasčiausiai parsidavė už 3 mlrd. JAV dolerių.

„Būtent prieš pat R.Safarovo paleidimą Azerbaidžanas pažadėjo už tokią sumą įsigyti Vengrijos vertybinių popierių ir šitaip atitolinti šalies bankrotą. Jie paprasčiausiai parsidavė. Už trys grašius ir pažadus gauti pigesnės naftos“, - dėstė pašnekovas.

Portalas diena.lt primena, kad azerbaidžanietis Ramilis Safarovas dalyvaudamas 2004 m. NATO organizuotuose anglų kalbos mokymuose naktį su kirviu užkapojo savo kolegą iš Armėnijos. R.Safarovas taip pat bandė susidoroti ir su kitu miegančiu Armėnijos karininku, bet ši sumanymą įgyvendinti sutrukdė tose pačiose mokymuose dalyvavęs lietuvių kariškis.

Kadangi R.Safarovas neneigė padaręs nusikaltimą, Vengrijos teismas skyrės jam bausmę iki gyvos galvos, be teisės peržiūrėti bylą pirmuosius 30 metų, tačiau praėjus 8 metams R.Safarovas buvo perduotas Azerbaidžanui. Grįžęs į tėvynę nusikaltėlis buvo paleistas į laisvę, paskelbtas nacionaliniu herojumi, bei gražintas tarnauti į kariuomenę. Jam taip pat suteiktas majoro laipsnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių