Sostinėje lauko kavinių pridygs lyg grybų po lietaus

Sostinės savivaldybė paskelbė konkursą naujoms lauko kavinėms įrengti. Kavinėms skirtos kelios itin patrauklios iki šiol buvusios tuščios Vilniaus vietos.

Sostinės savivaldybė paskelbė konkursą vasaros lauko kavinėms įrengti. Geriausias sąlygas pateikę kandidatai devyniose naujose vietose 2012-2014 metais turės teisę verstis lauko kavinių verslu.

Trys naujos lauko kavinės ateinantį pavasarį turėtų atsirasti Gedimino prospekte. Viena – ties Lukiškių aikšte, kita – ties Nepriklausomybės aikšte, esančia prie Seimo, trečia – Žemaitės skvere.

Iki šiol nei vienoje, nei kitoje šios centrinės miesto gatvės vietoje kavinių nebuvo. Verslininkai ne kartą yra skundęsi, kad vilniečiams įdomi tik arčiau Vilniaus arkikatedros esanti Gedimino prospekto dalis, o nuo Lukiškių aikštės prasideda gatvės merdėjimas.

Vasarą net ir savaitgaliais ši miesto dalis būna pustuštė, kai tuo tarpu Gedimino prospektas ties Kudirkos aikšte verda nuo žmonių gausos.

Pagal miesto planus jau pavasarį atgyti turėtų Ir Gedimino prospekte netoli Lukiškių aikštės esantis Žemaitės skveras. Ši vieta ne vienerius metus taip pat buvo užmiršta, nors yra itin geroje ir gana ramioje miesto vietoje.

Savivaldybė tikisi, kad naujas kavines verslininkai norės įsirengti ir seniai pamirštuose bei apleistuose sostinės centro skveruose.

Viena iš tokių vietų – Pačiame miesto centre Pylimo gatvėje esantis Reformatų skveras. Šis nemažas skveras sostinėje jau senokai yra apleistas, mūriniai laiptai ir asfaltuota aikštelė subyrėjusi, retai telankoma – dažniausiai naminių augintinių vedžiojimo ir jaunimo susitikimų vieta.

Vilniaus savivaldybė yra surengusi Reformatų skvero sutvarkymo galimybių konkursą, tačiau ledai iki šiol nėra pajudėję.

Visai netoli šio skvero yra kita – Petro Cvirkos vardu pavadinta miesto erdvė. Kavinės čia taip pat niekas nėra matęs. Tiesa, greta šio skvero ūžia gana nemenki automobilių ir viešojo keleivinio transporto srautai, tad ir triukšmo, ir gatvės dulkių netrūksta.

Nauja kavine greičiausiai galės džiaugtis ir studentai. Saulėtekio alėjoje ties Vilniaus universitetu ir Vilniaus Gedimino technikos universitetu taip pat leista įrengti lauko kavinę.

Naujos vasaros lauko kavinės jau nuo gegužės turėtų atsirasti ir Neries krantinėje Goštauto gatvėje, prie Balsių ežero miesto pakraštyje ir Vokiečių gatvėje.

Savivaldybės atstovai sako, kad naujoms kavinėms leidimai bus išduodami daugiausiai siekiant atgaivinti pamirštas, tačiau centrinėje miesto dalyje esančias ir užmirštas vietas.

„Vietas parinko savivaldybės specialistai, siekdami atgaivinti įvairias miesto erdves, kuriose vilniečiai ir miesto svečiai galėtų leisit laisvalaikį. Dalį vietų siūlė ir patys verslininkai. Konkursas skelbiamas ilgesniam laikotarpiui - trims sezonams, o vietos buvo parinktos taip, kad būtų patogus susisiekimas, erdvė būtų tinkama lauko kavinei, būtų žmonių srautai“, - portalui diena.lt teigė savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius.

Konkurso pagrindinis vertinimo kriterijus – didžiausias siūlomas mokėti paramos socialinės infrastruktūros plėtrai dydis.

Vieta, kurioje leidžiama įrengti ir eksploatuoti vasaros lauko kavinę, suteikiama konkursą laimėjusiai įmonei trejiems metams. Vasaros lauko kavinės kiekvienais metais privalo veikti nuo gegužės 1 d. iki spalio 1 d., o balandžio ir spalio mėnesiais leidžiama veikti atsižvelgiant į galimybes, gamtos sąlygas ir mieste organizuojamus renginius bei šventes. Kitu metų laiku neveikiančios vasaros lauko kavinės konstrukcijos turės būti išardomos.


Šiame straipsnyje: lauko kavinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių