„Šokolado“ autorė J.Harris: J.Deppas - ne mano skonio

„Jeigu kas nors man norėtų padovanoti deimantų, mielai parašyčiau knygą ir apie juos“, - juokavo garsaus romano „Šokoladas“ autorė Joanna Harris, susitikusi su savo knygų gerbėjais 11 – oje Vilniaus knygų mugėje.

Johnny Deppas – kunigas?

Susirinkę į vieną didžiausių „Litexpo“ parodų rūmų salių, J.Harris gerbėjai ten vos tilpo. Visi norėjo susitikti su „skanių“ romanų autore. Todėl ir klausimų apie jos knygas, veikėjus ir filmą „Šokoladas“ buvo nemažai.

„Kai sužinojau, kad bus statomas filmas pagal romaną „Šokoladas“ pagrindine aktore iš karto  įsivaizdavau būsiant  Juliette Binoche. Keista, bet filmo statytojai norėjo daugybės kitų aktorių, tik ne jos. Laimei, po ilgų svarstymų buvo pasirinkta ji, o ir pats filmas buvo daromas ne kažkur New Yorke, bet Prancūzijoje. Taip buvo išlaikyta knygos dvasia“, - su užsidegimu kalbėjo rašytoja, atsakydama į gerbėjos klausimą.

Tačiau kaip bebūtų keista, pagrindinio vyriško vaidmens atlikėju J.Harris niekaip negalėjo įsivaizduoti Johnnio Deppo.

„Jis ne mano skonio vyras“, - tvirtai pasakė autorė. „Kai sužinojau, kad jis yra atrinktas vaidinti Roux personažą, giliai nustebau. Visada maniau, kad jam buvo numatytas kunigo vaidmuo. Aišku, tai buvau išsakiusi visai spaudai, todėl vėliau buvo didelė gėda prieš aktorių“, - prisiminimais dalinosi rašytoja.

„Šokoladas“ paskatino vyrus pirštis

Romaną ir filmą autorė, dėl savo pačios sveikatos ir gerovės, yra linkusi laikyti dviem skirtingais kūriniais.

„Jei pati būčiau stačiusi filmą, jis nebūtų toks saldus, o pagrindinis veikėjas ne toks niekšelis. Bet, atvirai kalbant, romano ekranizacija buvau labai patenkinta“, - atviravo rašytoja.

Tačiau tik pačiai J.Harris atrodo, kad jos gyvenimas ir kūrybinė veikla bei filmas yra trys visiškai skirtingi dalykai. Nes po „Šokolado“ pasirodymo atsitiko taip, kad nemažai knygos gerbėjų (vyrų) autorę sutapatino su pagrindine knygos veikėja Vianne Rocher ir ėmė prisiekinėti meilę ir netgi pirštis.

„Mano knygos jokiu būdu nėra autobiografinės. Be abejonės, asmeninis gyvenimas turi įtakos rašymui, bet tai nėra savo pačios gyvenimo įvykių aprašymas. Tik įsivaizduokite, kiek vyrų nusivylė, sužinoję, jog aš ne Vianne Rocher. Bet man smagu, kad iki šiol gaunu skanių šokoladinių dovanėlių“ - pasakojo smagiai nusiteikusi J.Harris.

Keliaudama po pasaulį rašytoja išgirsta daugybę įdomių istorijų. Jos kartais tampa autorės knygų dalimis, tačiau yra pakeičiamos taip, kad niekas neatpažintų.

Reikia pabaigti istorijas

Knygų rašymas J.Harris nėra darbas. Moteris neturi konkretaus grafiko, ji tiesiog visada arba galvoja apie naują kūrinį, arba jį rašo.

„Supratau, kad noriu rašyti tada, kai pradėjau skaityti. Pasidarė aišku, kad visos knygos, kurias skaitau yra tarsi neužbaigtos ir kažkam reikia tai padaryti“, - juokaudama  kalbėjo rašytoja.

Panašiu principu atsirado ir jos knyga, skirta paaugliams „Runų ženklai“. Šiai knygai rašytoja ruošėsi nuo šešerių metų.

„Skandinavų mitai yra labai įdomūs, originalūs, tačiau neturi pabaigos. Man  nepatiko, kad viskas juose pasibaigdavo pasaulio suirimu ir mirtimi, todėl dar būdama vaikas žinojau, jog tai reikės pakeisti. Todėl ir gimė „Runų ženklai“, - kalbėjo J.Harris.

Šia knyga buvo sužavėta ne tik rašytojos keturiolikmetė dukra, kuri neleidžia mamai nustoti rašyti, bet ir romano vertėjos sūnus, kuris visą knygą perskaitė kompiuterio ekrane.

„Ši knyga ir vėl baigiama klaustuku. Paliekama daug neatsakytų klausimų. Todėl noriu pažadėti, jog antroji dalis tikrai bus“, - paslaptį atskleidė autorė.

Leidyklos „Versus aureus“ vyriausioji redaktorė Romualda Brastavičienė pažadėjo, kad
jau po gero pusmečio bus pristatytas ir dar vienas J. Harris romanas „Berniukas mėlynomis akimis“, kuris gimtąja autorės kalba pasirodys jau šį pavasarį.

„Tai pasakojimas apie 40-metį vyrą, kuris vis dar gyvena su savo motina. Ši knyga skirta visiems, kurie kažkada žudė savo šeimos narius mintimis“, – su  būsimu romanu supažindino rašytoja.


Šiame straipsnyje: Joanna Harrisknygų mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių