Socialdemokratai neberems valdančiųjų konservatorių

Kauno socialdemokratai pareiškė nutraukiantys paramos sutartį valdančiajai Sėkmės koalicijai, kurią rėmė nuo 2007-ųjų pavasario.

„Vieši įžeidinėjimai mūsų atžvilgiu tęsiasi. Nebematome galimybės toliau dirbti remiant Sėkmės koaliciją“, – pareiškė Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė. Prieš tai ji tarybos posėdžio metu kreipėsi į miesto merą Andrių Kupčinską, ragindama jį viešai atsiprašyti socialdemokrato Kęstučio Kriščiūno.

Prieš dvi savaites A.Kupčinskas viešai apkaltino K.Kriščiūną kišimusi į viešųjų pirkimų reikalus ir proteguojant vieną įmonę. „Kęstutis Kriščiūnas mano kabinete prašė manęs, kad bendrovė „Struktūra“, kurioje dirba Marijus Panceris, pasitrauktų iš konkurso Lampėdžių kempingui įrengti“, – pareiškė meras. M.Panceris yra jo draugas ir įtakingas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys.

Nesulaukę A.Kupčinsko reakcijos, socialdemokratai nusprendė neberemti Sėkmės koalicijos. Kol kas jie nežada skelbtis esantys opozicijoje. „Visą laiką mūsų statusas buvo kaip opozicijos, remiančios Sėkmės koaliciją“, – tikino G.Labanauskas.

2007 m. pavasarį socialdemokratai pasiūlė paramą suformuotai valdančiajai koalicijai. Už tai jie gavo vicemero ir administracijos direktoriaus pavaduotojo postus. Kone pusė kadencijos socialdemokratai vadovavo ir vienam iš komitetų, kuris vėliau buvo panaikintas. Kol kas konservatoriai nekalba, ar socialdemokratų deleguoti vicemeras Steponas Vaičikauskas ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius neteks postų.

„Nežinia, kaip valdantieji dirbs be jų. Pereinamuoju metu jie tikrai galėtų padėti“, – svarstė socialdemokratas Gintautas Labanauskas.

Socialdemokratai įsitikinę, kad konservatoriai pirmieji pažeidė koalicijos sutartį tuomet, kai iš K.Kriščiūno buvo atimtas komiteto pirmininko postas.

Įtampa koalicijoje dar labiau išaugo prieš dvi savaites, kuomet iškriko tarybos posėdis. Tuomet posėdžių salę paliko ne tiko opoziciją, bet ir koaliciją rėmę socialdemokratai.

Meras apkaltino juos sulaužius koalicijos sutartį, o socialdemokratai jautėsi įžeisti tokių kaltinimų. Koalicijos rėmimo sutartį nutraukiantys socialdemokratai nežada trikdyti tarybos darbo. „Tiesiog nebereikės saugoti mero ir valdančiosios koalicijos nuo klaidingų žingsnių“, – juokavo G.Labanauskas.

Valdantieji konservatoriai kol kas neskuba komentuoti susidariusios situacijos ir artimiausių veiksmų praradus koalicijos rėmėjus. „Situacijos nedramatizuoju. Nuo kadencijos vidurio svarbesnius klausimus priimame be socialdemokratų balsų“, – stengėsi išlikti ramus A.Kupčinskas.

Paklaustas, kodėl neatsiprašė K.Kriščiūno, meras atkirto neturintis už ką jo atsiprašyti. „Aš laukiau vyriško K.Kriščiūno poelgio, kaip jis galėtų pakomentuoti pokalbį mano kabinete“, – kontrargumentą metė A.Kupčinskas. Jis įsitikinęs, kad socialdemokratai sulaužė koalicijos sutartį, neatlaikė įtampos ir nesugebėjo prisiimti atsakomybės.

Po socialdemokratų pareiškimo koalicijai priklausantys konservatoriai, partijų „Jaunoji Lietuva“ ir Liberalų sąjūdis nariai susirinko į posėdį aptarti susidariusios padėties.

Tarp konservatorių pasigirdo neoficialių kalbų, kad K.Kriščiūnas turėtų atsisakyti pareigų savivaldybės bendrovėje „Kauno vandenys“. Pernai jis gavo patarėjo darbą šioje įmonėje. Neoficialiai buvo kalbama, kad taip konservatoriai norėjo sušvelninti kritiškai jų atžvilgiu nusiteikusio socialdemokrato poziciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių