Šnipiškių žydų kapinių vietoje Vilniuje atsiras „žalioji erdvė"

Vilniaus savivaldybė kitą savaitę pradeda paruošiamuosius buvusių Šnipiškių žydų kapinių teritorijos tvarkymo darbus, po kurių stovėjimo aikštelės vietoje apatinėje terasos dalyje atsiras "žalioji erdvė".

Savivaldybės teigimu, darbai prasidės rugpjūčio 12 dieną.

Lietuvos ir žydų atstovai ilgą laiką nesutarė, kur yra žydams kultūriškai svarbių kapinių ribos, ar buvusių kapinių teritorijoje stovi pastatų. 2008 metais vykdyti tyrimų į Lietuvą buvo atvykę ir žydų atstovai.

2009 metų gegužės mėnesį Lietuvos vyriausybė pritarė Kultūros paveldo departamento parengtoms Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių riboms ir nustatė apsauginę jų teritoriją.

Dokumente aiškiai nurodytos neginčytinos senųjų žydų kapinių ribos. Taip pat nustatomos apsauginės zonos ir toje teritorijoje, kur kapinių buvimas dar kelia diskusijų. Tokiose vadinamosiose buferinėse zonose investavimas bus ribojamas - jis galimas tik laikantis itin griežtų paminklosaugos reikalavimų.

Vyriausybės teigimu, žydai sutiko su Vyriausybės patvirtintomis kapinių ribomis ir neprieštaravo, kad ginčytinoje teritorijoje esantys Karaliaus Mindaugo apartamentai bei Sporto rūmai nebūtų judinami, nors pripažįstama, kad istoriškai jie patenka į kapinių ribas.

Žydų kapinės Vilniaus centre veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XVIII amžiuje, o sovietmečiu buvo išardytos.

Diskusijos dėl Šnipiškių kapinių buvo sulaukusios ir tarptautinio atgarsio. Jungtinių Valstijų Kongreso Atstovų rūmai priėmė rezoliuciją, smerkiančią Lietuvos Vyriausybę dėl jos "nesugebėjimo apsaugoti istorinių žydų kapinių Vilniuje".


Šiame straipsnyje: žydų kapinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių