Sniego stichija siaučia, Vilniaus gatvės nevalomos (papildyta)

Vilniaus gatves prižiūrinti savivaldybės bendrovė „Grinda“ paskutinį kartą sniegą valė naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Technika į gatves vėl išriedės tik nustojus snigti.

Gatvėse pakanka druskos

„Kaip atrodo gatvės? Parstokai atrodo. Tikrai būtų galima pulti dabar tą sniegą nušluoti nuo gatvių, bet po valandos situacija vėl būtų ta pati. Mes labai protingai bandome elgtis, nešaudome iš patrankos į žvirblius, o stebime: kai tik snigti nustos, mes košę nuo gatvių greitai nuversime lauk. Kol kas gatvės tik barstomos. Jie dabar pašalintume sniegą, ant gatvių imtų formuotis ledo plėvelė. Tikrai ne labai apsimoka, gal geriau truputį pakentėkime“, - portalui sakė „Grindos“ direktorius Algimantas Vilūnas.

Nuo pat ryto „Grindos“ darbininkai druskos ir žvyro mišiniu barstė visas miesto gatves. Viešojo transporto juostas greta stotelių bei kelius įkalnėse barstė pakartotinai. Papildomai mišinio berta Žirnių, Pergalės gatvių bei Savanorio prospekto įkalnėse.

„Grindos“ bendrovė į gatves metusi visas pajėgas. Sostinės keliuose zuja virš 40 mišinį barstančių automobilių. Baigiantis darbo valandoms ar po jų planuojama siųsti techniką kelių valyti. A.Vilūnas baiminasi, kad gali prireikti ir sunkesnių pajėgų – greiderių, kurie nustumtų nuo gatvių pakraščių bei ties skiriamosiomis juostomis susikaupusius kalnus sniego.  

Greitai pritrūksim druskos

Iš viso Vilniuje valomi 472 kilometrai. Pirmiausia nuvalomos ir barstomos magistralinės gatvės, kuriomis rieda ir viešasis transportas. Vėliau pajėgos metamos į magistralines gatves kertančius kelius ir galiausiai valomos bei barstomos siauriausios gatvės. 

Kol kas Vilniaus miesto savivaldybė patenkinta „Grindos“ darbu, tačiau būgštaujama dėl druskos išteklių. Mat šiam sezonui jos liko 3,3 tūkst. tonų. Skaičiuojama, jog gatvėms barstyti druskos užteks iki vasario vidurio. 

„Vien per penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį į gatves išbėrėme virš 1. tūkst., tonų druskos. Jeigu taip ištisai vers, tai iki vasario 12 d. sunaudosime visą druską. Kelių barstymui ir valymui savivaldybė lėšų netaupo. Druskos šiemet pirkta kaip ir kasmet – 13,5 tūkst. tonų. Tačiau iki šios dienos mes praktiškai sunaudojome praėjusių metų normą. Tokia žiema buvo prieš 15 metų“, - sakė savivaldybės Infrastruktūros skyriaus laikinasis vedėjas Gintautas Niaura. 

Guodžia tik tai, kad smėlio atsargų gatvėms barstyti turima pakankama. Jeigu pristigus druskos savivaldybė nerastų lėšų dar bent 3 tūkst. tonų, miestas privalėtų verstis vien su smėlio atsargomis ir sniegą stumdančiais greideriais.

Artimiausių dienų prognozės liūdnos

Kol kas tenkinamasi vien druskos poveikiu. Mat ši tirpo sniegą ir neleidžia jo stirtoms kauptis kelių pakraščiuose. Visgi gatvėse išberta druska sniegą paverčia koše. Per ją automobiliai kelią skinas sunkiai, daug jų klimpsta įkalnėse, ties posūkiais. Vairuotojai gatvėmis rieda ne didesniu nei 40 km/h greičiu.  

„Prognozės liūdnai atrodo: artimiausias kelias paras, greičiausiai iki šeštadienio, daugiau ar mažiau snyguriuos. Situacija baisiai nemaloni.  Su sinoptikais kalbėjome – per pastaruosius 15 metų tokia žiema pirma. Tai reiškia, kad visa karta vairuotojų išaugo žiemos nemačiusi. Tai irgi apsunkina eismo sąlygas“, - tikino A.Vilūnas.

„Grindos“ direktorius skaičiuoja, kad dėl siaučiančios stichijos per savaitę gatvių priežiūra savivaldybei kainuos 0,5-0,6 mln. litų.

Tiesa, baiminamasi, kad vėliau tirpstantis sniegas neužkimštų lietaus nuotėkų tinklų ir neapsemtų gatvių.


Šiame straipsnyje: sniegasgatvėsgrinda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių