ŠMC parodoje – Indijos meninkų kūryba

Vilniuje ŠMC pristatoma jaunųjų Indijos menininkų kūryba, kurios dėmesio centre – karta, ieškanti savo vietos senas tradicijas turinčioje šalyje.

Parodos ekspozicijoje – tolimos Lietuvai kultūros simboliai ir atpažįstami daiktai, panašios socialinės problemos. Jauni Indijos menininkai ieško savo vietos tradicijas gerbiančioje šalyje, bando savaip vertinti tradicinius Indijos simbolius, laužyti stereotipus.
 
Pasak parodos kuratorių, menininkai gretina tautos istoriją ir šiuolaikines technologijas, kurios šiandien – tokios pat visur. Šiuolaikinio meno centro atstovai sako, kad paroda – ir lenkų kuratorės, atrinkusios darbus parodai, požiūris į šalį.

„Šiuo atveju tai yra Zachentos nacionalinės dailės galerijos Varšuvoje kuratorės Magdos Kardaš pasirinkimas. Dėmesys labiausiai telkiamas į jaunuosius menininkus, kaip jie mato šiuolaikinę Indiją, kaip jie ten gyvena, koks jų santykis su tradicijomis, globalizacija ir kokį vaizdą jie mums atskleidžia apie Indiją“, – apie Indijos menininkų gyvenimą ir kūrybą pristatančią parodą pasakojo Šiuolaikinio meno centro atstovė Renata Dubinskaitė.

Pasaulyje į šiuolaikinį indų meną atkreiptas dėmesys prieš dešimtmetį, kai daugelis jaunų menininkų, baigę studijas Jungtinėse Amerikos valstijose ar Didžiojoje Britanijoje, grįžo į Indiją, kur ėmėsi kūrybos. Naujajame Delyje, Mumbajuje ir Bangalore įsikūrusios galerijos išjudino vietinę meno rinką.   Nekomercinės organizacijos, meno mokyklos atiduoda erdves nepriklausomų menininkų idėjoms ir projektams. Būtent su jų kūryba ir galima susipažinti Šiuolaikinio meno centre Vilniuje.


Šiame straipsnyje: ŠMC

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių