Slaugos ligoninėse iki 2015 m. planuojama 42 proc. daugiau lovų

Vilniaus miesto taryba patvirtino Vyresnio amžiaus asmenų priežiūros 2012–2020 metų strategijos veiksmų planą, kuriame numatyti tolesni tikslai, kaip iki 2020 metų užtikrinti slaugos ir globos paslaugų prieinamumą ir naują kokybę Vilniaus mieste. Dokumente numatytos priemonės, kaip pasiekti, kad slaugos lovų skaičius iki 2015 metų užaugtų iki 1000 (šiuo metu yra apie 700), kaip kasmet daugėtų paslaugų gavėjų globos namuose skaičius, kuo daugiau asmenų gautų reikiamą lankomąją priežiūrą ir kuo daugiau ligonių kasmet gautų slaugos paslaugas namuose.

„Žmonių, kuriems reikalinga ilgalaikė priežiūra, skaičius auga, ir valstybė turi jausti didelę atsakomybę už pagalbą tokiems asmenims ir jų teisių apsaugą. Taip pat akivaizdu, kad turi augti paties asmens ar šeimos indėlis į slaugos ir globos paslaugų finansavimą. Reikia sukurti naują konsoliduotą finansavimo modelį, kuriame dalyvautų valstybė, privalomojo sveikatos draudimo fondas, asmuo bei jo šeima ir savivaldybė“, – sako miesto Tarybos Slaugos ir globos reikalų komisijos pirmininkė Rūta Vanagaitė.

Savivaldybės portale rašoma, kad planuojama 6 miesto dalyse įsteigti 6 naujus dienos centrus, užtikrinti, kad mieste veiktų 2-3 hospisai, 1-as  20-30 vietų paliatyviosios slaugos skyrius,  o statant naujus korpusus prie esamų ligoninių, pritaikyti juos slaugai, taip pat steigti atskiras paliatyvios slaugos palatas. Įkurti savarnakiško ir grupinio gyvenimo namus ir asmenis, galinčius gyventi savarankiškai, perkelti iš globos namų - taip mažinant eiles į globos namus.

Pasak R. Vanagaitės, svarbu pasiekti, kad savivaldybės pačios galėtų ir organizuoti, ir kontroliuoti savo teritorijoje teikiamų paslaugų kokybę – kad slaugos ir globos asmens namuose organizavimo funkcijos būtų perduotos savivaldybių žinion.

Dokumente numatytos priemonės, kaip integruoti iki šiol atskirai funkcionavusias globos ir slaugos paslaugas, stiprinti kontrolės mechanizmą, didinti dienos globos paslaugų ir globos modelių įvairovę, pritraukiant naujų teikėjų iš privataus sektoriaus, taip pat ir užsienio investuotojus.

Iš viso Lietuvoje yra 38 valstybiniai globos namai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventoja

gyventoja portretas
jei nera kas rupinasi,tada prasau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių