Skulptūroje „Laisvės kelias“ išpirkta 1500 plytų

1,5 tūkst. – tiek žmonių per dvi savaites įsigijo vardinę ar šeimos plytą menininko Tado Gutausko skulptūroje „Laisvės kelias“. Kol kas užpildyta tik 67 proc. pirmosios skulptūros sekcijos.

Pagal maksimalų užmojį siekiama parduoti 20 tūkst. plytų ir iš jų pastatyti 60 m ilgio sieną. Tam reikėtų “iššluoti“ visas dešimt skulptūros sekcijų.

Tačiau pats idėjos autorius T.Gutauskas nenusimena. 1,5 tūkst. įsigytų plytų jam atrodo gana solidus skaičius.

„Žinant, kokios problemos dabar slegia žmones, rezultatai tenkina. Teisybę sakant, netgi pranoko mano lūkesčius. Laikai nelengvi, žmonės viskuo nusivylę, todėl galbūt „Laisvės kelio“ idėja kai kam atrodo utopiška, atitrūkusi nuo realybės. Tačiau darysiu viską, kad rastųsi optimizmo ir žmonės pakylėtų patys save“, - kalbėjo T.Gutauskas.

Nuo penktadienio vardinę ar šeimos plytą, kuri rugpjūtį bus įlieta į vientisą skulptūrą, bus galima įsigyti ne tik internetu, bet ir 800-uose Lietuvos pašto skyriuose.

„Džiaugiuosi, kad „Lietuvos paštas“ projektą sutiko pozityviai ir ryžosi bendradarbiauti. Dabar plytas laisvai gali įsigyti ir kompiuterių neturintys tautiečiai. Pasiekti visus šalies kampelius man buvo garbės reikalas. Juk būtent tie žmonės prieš 20 metų ir stovėjo Baltijos kelyje“, - svarstė T.Gutauskas. Įsigyti plytą visi norintys galės pašte užpildę kvitą ir sumokėję 25 ar 50 litų.

T.Gutauskas atkreipė dėmesį, kad galimybe įsiamžinti susidomėjo ir išeivijos lietuviai. Tačiau iki šios savaitės jie neturėjo galimybės internetu įsigyti plytos, man svetainėje laisveskelias.lt nebuvo įdiegta sistema, leidžianti prisijungti prie Lietuvos bankų.

„Trūkumo nebeliko. Įdiegėme tarptautinio apmokėjimo sistemą „PayPal“, todėl nuo šiol skulptūros dalimi gali tapti kiekvienas užsienyje gyvenantis, tačiau šiltus jausmus tėvynei puoselėjantis lietuvis“, - aiškino T.Gutauskas.

Paskelbus, kad plytose bus iškalti tik jas pirkusių žmonių vardai ir pavardės, idėja susigundę lietuviai vis tiek ieško būdų, kaip pabrėžti savo tapatybę. Pirkdami šeimos plytą jie įrašo ne, pavyzdžiui, Šimelių šeima, bet „E.S.K.O.A. Šimelių šeima“. T.Gutauskas užtikrino, kad tokiu atveju plytoje bus iškalti ir išvardyti inicialai.

„Žmonės nori kuo labiau save identifikuoti, kad paskui galėtų pasakyti: „Štai mūsų plyta.“ Nenorime užkirsti tam kelio, todėl inicialus atspausime“, - pažadėjo T.Gutauskas.

Visos plytos suguls į stilizuotą „Laisvės kelio“ skulptūrą, kurios oficialus atidarymas numatomas rugpjūčio 23 d. Skulptūra drieksis Pedagoginio universiteto pašonėje ir žvelgs į Ukmergės gatvę, kurioje prieš 21 m. žmonės tiesė vienas kitam rankas.
Jei viskas pavyks, skulptūra turėtų būti 60 m ilgio, 3,3 m aukščio ir 0,5 m pločio. Jei žmonių, norinčių įsiamžinti, bus mažiau nei tikėtasi, skulptūra trumpės.

Plytų rezervacija galima iki liepos 15 dienos. Paskui plytos iš molio bus gaminamos Dzūkijoje. Skaičiuojama, kad projekto vertė siekia 1 mln. litų. Lėšos už plytas sudarys vos pusę šios sumos. Likusią dalį tikimasi surinkti iš privačių rėmėjų.


Šiame straipsnyje: gutauskasLaisvės kelias

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių