Skudurus nuo tilto žadama nuimti

Per Vytauto Didžiojo arba Aleksoto tiltą važiuojančių ir einančių žmonių akis bado vėjyje besidraikantys skudurai, kuriais bandyta paslėpti sovietinius simbolius ant keturių tilto pilonų.

Sovietiniai herbai ant pilonų buvo paslėpti gegužę, prieš Kauno miesto savivaldos 600 metų jubiliejaus šventę.

Ketinta sovietinius laikus menančią simboliką nuardyti. Pasigirdo kalbų, kad darbams atlikti gali prireikti iki pusės milijono litų. Kol svarstoma, ką daryti su tilto pilonais, vėjas ir toliau draiko nuplyšusius uždangalus.

„Kadangi nuplyšę uždangalai yra beveik septynių metrų aukštyje, reikia bokštelio darbininkams pakelti. Dėl bokštelio jau susitariau, rytoj tų skudurų turėtų nebelikti", - sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Algirdas Vyšniauskas.

Pasak A. Vyšniausko, idėjos nuardyti sovietinius simbolius atsisakyta, nes per daug brangu ir gana sudėtinga atlikti darbus dėl intensyvaus eismo. „Dabar planuojama gaminti rėmus, ant kurių bus pritvirtintos pilonų spalvos plokštės. Dar reikia viską suderinti su paveldosaugininkais", - sakė valdininkas.

Uždengti sovietmetį menančius simbolius miestui kainuos apie 20 tūkstančių litų. Tačiau Algirdas Vyšniauskas abejoja tokių darbų tikslingumu. „Stipri valdžia neturi bijoti jokių simbolių. Kol vyko pilonų uždengimo darbai gegužę, nei vienas praeivis nepasakė, kad tai reikia daryti. Juk buvo toks laikmetis, ir jo iš istorijos mes neišbrauksime. Būtų galima ant gale tilto esančios sienelės iškabinti informaciją apie tilto istoriją, ir visiems būtų aišku, kodėl tie simboliai ant tilto yra", - sakė Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Raštiško sprendimo uždengti sovietinius simbolius nėra. Darbai vykdomi remiantis Kauno miesto tarybos Miesto plėtros, investicijų ir turizmo komiteto nario Raimundo Kaminsko pavedimu Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojui Zenonui Girčiui.

Idėja panaikinti sovietinius simbolius ant Aleksoto tilto kilo dar praėjusios kadencijos miesto taryboje. Pernai gruodžio 3 dieną Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas susitiko su kultūros paveldo specialistais ir aiškinosi, ar galima nuo Aleksoto tilto nuimti sovietinių laikų herbus. Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Rimgaudo Miliukščio teigimu, tokiu atveju, kai ant tilto neliko turėklų su žvaigždėmis, bet kokią (nors ir abejotiną) vertę prarado ir herbai.

Į kultūros vertybių paveldo registrą Aleksoto tiltas įtrauktas 1995 metais, nes turi technologinę ir istorinę vertę. Po tilto rekonstrukcijos unikalios viduriniosios dalies pakelti ir praleisti laivus nebegalima.

Kultūros paveldo departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba 2008 m. gegužę patikslino į Kultūros vertybių registrą įrašyto Kauno Aleksoto tilto duomenis. Į kompleksą įtrauktas 1948 metų statybos prietiltis, kuriam dėl esančių vertingųjų savybių taip pat suteikta teisinė apsauga.

Be to, Tarybos sprendimu šiuo metu demontuotus 1948 metų šaliatilčių ažūrinius ketaus turėklus ir jų elementus nuspręsta laikyti vertingąja savybe ir saugoti, bet negrąžinti į pirminę jų buvimo vietą.

Plieniniam arkiniam Kauno tiltui, pastatytam 1930 metais, buvo suteiktas Vytauto Didžiojo vardas, tačiau 1940 metais burmistro sprendimu jis pervadintas Aleksoto tiltu. Kauno Aleksoto tiltas Antrojo pasaulinio karo metu buvo du kartus susprogdintas, o 1948 metais, remiantis architekto L. Kazarinskio projektu, buvo perstatytas.

Tilto architektūra būdinga retrospektyvinio neoklasicizmo stiliui, esantys betoniniai pilonai su parapetais padengti rustuotu granitiniu tinku, vertingos tilto pakeliamosios dalies mechanizmo liekanos tarp trečios ir ketvirtos atramos šiuo metu yra demontuotos ir turi būti išsaugotos.

Šiemet švenčiant miesto savivaldos 600 metų jubiliejų Aleksoto tiltui vėl suteiktas Vytauto Didžiojo vardas, tačiau kauniečiai naujuoju vardu tilto nevadina. Pavadinimų sumanymo komisija tokiam sprendimui taip pat nepritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių