S.Kovaliovas atvyks į Vilnių atsiimti Laisvės premijos

Garsus rusų disidentas Sergejus Kovaliovas atvyks į Vilnių sausio 13-ąją atsiimti jam skirtos Laisvės premijos.

Jis tapo pirmuoju šios Seimo įsteigtos premijos laureatu.

„Taip, jis atvyks, bilietai jau nupirkti“, - antradienį BNS patvirtino Seimo Parlamentarizmo istorijos ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Angonita Rupšytė.
Premija S.Kovaliovui bus įteikta per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą Seimo Kovo 11-osios salėje.

Laureatui bus įteikta ne tik 5 tūkst. eurų (17,25 tūkst. litų), bet ir pagal skulptoriaus Juozo Zikaro Laisvės paminklą sukurtą statulėlė. Jos autorė – skulptorė Joana Noreikaitė.
Gruodžio 13 dieną Seimas nutarė pirmąją Laisvės premiją skirti buvusiam Rusijos disidentui, žmogaus teisių gynėjui S.Kovaliovui. Premija įsteigta norint įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus bei indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

S.Kovaliovas gimė 1930 metais Ukrainoje, 1954 metais Maskvos valstybiniame universitete įgijo biofiziko išsilavinimą. 1969 metais tuometinėje Sovietų sąjungoje jis įkūrė pirmąją iniciatyvinę grupę žmogaus teisėms ginti, aktyviai dalyvavo publikuojant periodinius leidinius „Einamųjų įvykių kronika“, „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“.
Maskvoje S.Kovaliovas susitikdavo ir bendradarbiaudavo su Lietuvos disidentais Nijole Sadūnaites, Petru Plumpa, Sigitu Tamkevičiumi.

1974 metais S.Kovaliovas buvo suimtas ir teisiamas Vilniuje. Jis kaltintas antisovietine agitacija ir propaganda, septyneriems metams ištremtas į gulagą Permės regione, vėliau trejus metus praleido tremtyje Kolymoje.

S.Kovaliovas taip pat dalyvavo įkuriant žmonių teisių sąjungą „Memorialas“, skirtą Sovietų sąjungos politinių represijų aukoms atminti ir reabilituoti, prisidėjo prie Tarptautinio amnestijos („Amnesty International“) padalinio steigimo Maskvoje, spaudos klubo „Glasnost“ („Viešumas“) įkūrimo. 1993 metais jis įkūrė judėjimą, o vėliau partiją Rusijos pasirinkimas (dabar - Demokratinis Rusijos pasirinkimas).
1995 ir 1996 metais S.Kovaliovas buvo nominuotas Nobelio taikos premijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia susimąstyti

Reikia susimąstyti portretas
S.Kovoliovas turi priimti kaltę už padarytą žalą visuomenei. Dėl organizuoto išpuolio žuvo nekalti žmonės, sukelta politinė-ekonominė suirutė. Mirties bausmės buvo paskirtos kariams, daug žmonių dingę be žinios. Traškėjo ir seimo rūmai, ko nereikėjo daryti. Sausio - 13-oji smurto diena.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių