„Skamba skamba kankliai“: V.Diawara gros verpimo rateliais

Grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara, skulptorius Mindaugas Tendziagolskis ir audiovizualinio meno kūrėjas Vaclovas Nevčesauskas privers groti verpimo ratelius.

Tai specialus projektas „Verpimo ratelių sutartinė“, sukurtas festivaliui „Skamba skamba kankliai‘ 2010“.

Susibūrę atlikėjai atrado originalias verpimo ratelių panaudojimo galimybes šiuolaikinei muzikai kurti: senoviniams verpimo rateliams pritaikytos jutiklinės technologijos rato sukimo judesį, greitį bei kryptį leido susieti su skirtingais, kompiuteriu generuojamais muzikos garsais.

Sudėtingą muzikavimo formulę perprasti sunku net pamačius, bet trys kūrėjai verpimo rateliais uoliai „verpia“ modernią sutartinę ritmingų vizualinių projekcijų fone.

Apie projektą patys atlikėjai kalba kaip apie muzikinio ritmo performansą, kai gerai atpažįstami liaudies instrumentai, paveiki muzika ir pažangios technologijos nustebina netikėta tarpusavio sinteze kuriant visiškai naują meno rūšį.

„Skamp“ narys V. Diawara rūpinasi muzikiniu projekto išpildymu. Jis pasakojo, kad verpimo rateliai puikiai pritaikomi kuriant bet kokio žanro muziką, o pirmojo pasirodymo metu atlikėjai improvizuos ne tik lietuvių liaudies dainomis, bet ir elektroniniais garsais.

Projekto sumanytojas skulptorius M. Tendziagolskis pasakojo, kad idėja pasirodyti „Skamba skamba kankliai“ festivalio metu sekė po prieš tai kartu su Vaclovu Nevčesausku įgyvendinto meninio projekto „Audiovizualinių peizažų keturratis“, kai keturratį valdantys du žmonės galėjo klausytis muzikos, kintančios nuo transporto priemonės judėjimo greičio, padėties plokštumoje ir kitų judėjimo charakteristikų.

„Verpimo ratelių sutartinė“ toliau plėtoja jutiklinę meno koncepciją.

Atlikėjai pasakojo, kad jutiklinės technologijos pasaulyje naudojamos labai plačiai – nuo buitinių sistemų iki meninių pasirodymų, tačiau šio lietuviškojo projekto unikalumas – muzikinė technologijų sąsaja su lietuvių liaudies verpimo rateliais.

Pirmuoju pasirodymu festivalio „Skamba skamba kankliai metu“ projekto kolektyvas tik pradeda savo kūrybinę kelionę. Ateityje atlikėjai planuoja improvizuoti skirtingais muzikiniais stiliais bei muzikos instrumentais, vizualinėmis grafikomis ir gal net „gyvais“ vokaliniais intarpais.      

Kaip verpimo rateliai „audžia muziką“ bus galima pamatyti ir pasiklausyti gegužės 27 d. sostinės Šv. Ignoto bažnyčioje.


Šiame straipsnyje: Diawaraverpimo rateliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių