Šiukšlių deginimas – ne anksčiau 2012-ųjų (papildyta)

Nors kai kurie Vilniaus politikai trimituoja, esą savivaldybė jau leido pradėti „popierinę“ šiukšlių deginimo gamyklos statybų dalį, procesas gerokai užsitęs. Ar bent jau taip mano prieštaringai vertinimą projekto poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitą rengusi bendrovė „COWI Baltic“.

„PAV ataskaitą dar turi patvirtinti Vilnius regioninis aplinkos apsaugos departamentas (RAAD). Sunku pasakyti kiek tai truks. Iš savo praktikos galiu tik pasakyti kad tai gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki daugiau nei metų. Tai priklauso tiek nuo RAAD darbuotojų užimtumo tuo metu, tiek nuo ataskaitos kompleksiškumo, tiek nuo ataskaitos kokybiškumo, tiek nuo visuomenės dėmesio ataskaitai, t.y. nuo visuomenės atstovų keliamų klausimų kiekio ir sudėtingumo“, - portalui teigė „COWI Baltic“ Energetikos ir aplinkosaugos departamento direktorius Martynas Nagevičius.

Pasak jo, net jeigu viskas eisis kaip sviestu patepta, šiukšlės sostinėje bus deginamos ne anksčiau kaip po trejų metų. „Galiu prognozuoti, kad iki statybos pradžios dar praeis nemažai laiko. Turi būti parengtas šios jėgainės techninis projektas, atitinkantis PAV ataskaitoje numatytus geriausiai prieinamų gamybos būdų rodiklius, su energetinių tinklų kompanijomis turi būti suderintos objekto pajungimo prie tinklų sąlygos. 

Numatoma, kad atliekų deginimo jėgainė pradės dirbti ne anksčiau, kaip 2012-2013 metais“, - prognozavo M.Nagevičius.

Jis taip pat suskubo neigti projekto priešininkų argumentą, neva „COWI Baltic“ nurodoma šiukšlių deginimo kaina – vos 60 Lt už toną – yra nereali. Be to, būsimoji gamykla esą turėtų nešti nemažą pelną.

„Atliekų deginimo kompanijos visame pasaulyje gauna pajamas ne tik iš atliekų priėmimo, vadinamojo "vartų mokesčio", bet ir iš energijos pardavimo. Vilniaus atliekų deginimo įmonės atveju - iš elektros ir šilumos pardavimo. Esant dabartinei šilumos kainai Vilniuje ir prognozuojamai elektros kainai uždarius Ignalinos atominę elektrinę, pajamos (iš energijos pardavimo – red. past.) kelis kartus viršys pajamas iš atliekų priėmimo“, - tikino specialistas.

Primename, kad sostinės savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas PAV ataskaitą patvirtino su viena išlyga - „kad bus deginamas alternatyvus atliekų kuras, gaunamas mechaniškai apdorojant komunalines atliekas, likusias po pradinio rūšiavimo jų susidarymo vietose, ir atskiriant bioskaidžią frakciją bei tinkamas naudoti antrines žaliavas“.

M.Nagevičiaus žodžiais, šis reikalavimas reiškia, kad šiukšlių deginimus privalėtų vykti rūšiuojant atliekas ir deginant tik energetiškai efektyviausias. Jei savivaldybė užtikrins bioskaidžios frakcijos atskyrimą, tai neįtakos atliekų deginimo jėgainės taršos ir labai nežymiai įtakos energijos gamybos kiekius: mažesnį, bet didesnę šiluminę vertę turinčių atliekų, kiekį deginant susidaro praktiškai toks pats šilumos kiekis, kiek ir deginant atliekas be rūšiavimo“, - aiškino pašnekovas.

PAV ataskaitą G.Paluckas patvirtino prieš pat šventes. Tuo pasipiktinę projekto oponentai žada nenuleisti rankų ir toliau priešintis šiukšlių deginimui Lazdynų pašonėje.


Šiame straipsnyje: šiukšlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių