Šildymo sezonas papurtė kauniečių pinigines

Kauno valdžia siūlo iškart po Velykų, nuo balandžio 6 dienos, mieste oficialiai baigti šildymo sezoną.

Pasikliauna prognozėmis

Remdamiesi sinoptikų prognozėmis, valdininkai tikisi, kad pavasaris džiugins šiluma, todėl radiatorius bus galima užsukti. Jeigu taip atsitiktų ir oras atšaltų, o radiatoriai jau būtų išjungti, ar pavyktų šildymo sistemą vėl "užkurti"?

"Sistemą galima "užkurti" bet kada, išskyrus hidraulinių bandymų laikotarpį, kuris užtrunka iki 2 savaičių ir būna vasarą. Tai padaroma atsukus dvi sklendes namo šilumos punkte. Šiemet iš naujo įjungti šildymo, manome, tikrai neprireiks, nebent keletą parų dienomis būtų minusinė temperatūra. Pastatai įšyla ir vėsta inertiškai", - aiškino "Kauno energijos" atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka.

Problema yra kita: oficialiai pasibaigus šildymo sezonui, socialiai remtiniems gyventojams neskaičiuojamos kompensacijos už šildymą.

Atsijungė anksčiau

Ū.Staselkos duomenimis, atšilus orui, šešios daugiabučių namų bendrijos ir šešios organizacijos šildymo sezoną šiemet panoro baigti anksčiau.

Praėjusią savaitę buvo nuspręsta mokinių pavasario atostogų metu nuo kovo 29 d. iki balandžio 6 d. nebešildyti ir miesto bendrojo lavinimo mokyklų.

"Šiemet jau susidarė beveik 14 mln. litų skola "Kauno energijai" už mokyklų šildymą. Palankios oro sąlygos leis anksčiau baigti šildymą ir kitiems vartotojams", - vylėsi V.Gudėnas.

Skolingi milijonus

Pasak Ū. Staselkos, vartotojų įsiskolinimai "Kauno energijai" už šalčiausius šių metų sausio ir vasario mėnesius sudarė apie 20,6 mln. Lt.

"Vien tik gyventojai už sausį nesumokėjo 4,2 mln. Lt, už vasarį - 6,4 mln. Lt. Laiku už paslaugas nesumoka nuo 3 iki 13 proc. gyventojų", - pabrėžė Ū.Staselka.

Su vėluojančiais mokėti vartotojais dirba skolų išieškojimo grupė, kuri gyventojams ir įmonėms primena apie skolas, kalbasi apie jų padengimo galimybes, sudaromi grafikai.

"Jei piktybiškai bandoma nemokėti, kreipiamės į skolų išieškojimo bendroves, antstolius bei teismus. Šiuo metu teismuose yra apie 620 ieškinių dėl skolų. Keletui vartotojų yra nutrauktas šilumos tiekimas", - perspėjo "Kauno energijos" atstovas.
Pasak jo, šį sezoną mažiausiai už šildymą mokėjo Radvilėnų gatvės 5-ojo namo gyventojai, brangiausiai šildymas kainavo - Sąjungos aikštės 10 numeriu pažymėtam namui. Taip pat dideli mokesčiai buvo miesto centre, kur daug senos statybos namų ir butų aukštomis lubomis.

Skaičiai:

2009 metais Kaune šildymo sezonas buvo baigtas balandžio 8 dieną.
Rudenį šildymo sezonas pradėtas spalio 13 d. Jis pasižymėjo didžiulėmis sąskaitomis. Kaip pažymi meteorologai, nors klimato šiltėjimo tendencija išlieka, Europoje ši žiema buvo pati šalčiausia per 50 metų.
Nemažai kauniečių, atšilus orui, pagaliau lengviau atsikvėpė - šildymas pagaliau bus atjungtas ir sąskaitos nesukels streso. Tiesa, iki kito sezono. Šilumos energijos tiekėjai nuolat pažymi, kad šildymo kainos, brangstant dujoms, taip pat augs.


"Kauno energijos" rodikliai:

Pagal neaudituotus finansinius rodiklius "Kauno energijos" praėjusių metų pelnas, atskaičius mokesčius, siekė 5,969 mln. litų.

2009 metais bendrovė gavo apie 280 mln. litų pajamų.

Pernai bendrovė atleido 63 darbuotojus.

Per 2007 - 2008 metus bendrovė patyrė beveik 13 mln. litų nuostolių, todėl gauto pelno padengti šiems nuostoliams dar neužteks. Įmonės ilgalaikiai įsipareigojimai metų pabaigoje sudarė 58 mln. Lt.


Šiame straipsnyje: šildymasKauno energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių