Šiauliuose nudegintų naujagimių būklė stabili (ministro komentaras)

Kauno klinikose gydomų aerozoliu nudegintų devynių naujagimių būklė stabili. Šiaulių ligoninėje mažyliai patyrė cheminius nudegimus, praėjus penkioms paroms po šio incidento kūdikių gyvybėms pavojus negresia.

Pastebėjo po paros

Šiaulių ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikoje devyni sveiki gimę naujagimiai patyrė cheminius odos nudegimus, kai medikai antiseptiniu skysčiu nuvalė odelę už ausų, pažastyse ir kirkšnyse.

Apie tai, kad ketvirtadienį ir penktadienį į pasaulį atėjusių vaikučių odelė išberta tik tose kūno vietose, kur buvo valyta specialiu antiseptiniu skysčiu, Šiaulių akušerijos- ginekologijos klinikos medikai pastebėjo šeštadienio rytą.

Neonatologas, apžiūrinėdamas vieną naujagimį, pirmiausiai pastebėjo pūslelinius bėrimus už ausyčių ir įtarė infekciją. Netrukus bėrimų aptikta ir mažylio pažastyse, kirkšnyse, ant kakliuko. Šis vaikutis skubiai išmaudytas ir perkeltas į inkubatorių Naujagimių reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Tą pačią dieną išbėrimų tose pačiose vietose kaip ir pas pirmąjį naujagimį pastebėta ir dar ant šešių vaikučių kūnelių. Jie taip pat išmaudyti ir paguldyti į reanimacijos inkubatorius.

Dar du naujagimiai šeštadienį buvo išleisti į namus, todėl sekmadienį, kilus nerimui, kad ir jie gali būti išberti, naujagimių gydytoja nuvyko į namus ir paprašė leisti grąžinti vaikučius į kliniką. Juos apžiūrėję medikai taip pat pastebėjo išryškėjusias odos išbėrimo žymes.

Per kelias paras mažyliai iš Šiaulių buvo pervežti į Kauno medicinos universiteto klinikas (KMUK). Kauną vaikučiai pasiekė specialiuose medicinos reanimobiliuose įrengtuose inkubatoriuose.

"Naujagimių niekas nepurškia"

KMUK  Neonatologijos klinikos vedėja dr. Eglė Markūnienė stebėjosi, kodėl naujagimiai buvo išpurkšti antiseptiku.

„Negaliu atsakyti, ką daro kolegos kažkur. Galiu atsakyti tik už savo klinikos darbą. Paprastai ką tik gimę kūdikiai tikrai niekuo nepurškiami. Tuo labiau - dezinfektantais. Jeigu reikia, odelės valomos aliejukais, vaikai maudomi, jeigu reikia kažką gydyti - naudojamos priemonės. Tai gali būti dezinfektantai, antiseptikai, antibiotikai“, - aiškino gydytoja.

Ji prisipažino, kad jos praktikoje - toks atvejis pirmas. „Nėra buvę“, - trumpai atsakė neonatologė. „Mes lygiai taip pat pergyvename, kaip ir šiauliečiai kolegos. Negalėčiau pasakyti, kad medikų aplaidumas lėmė, jog buvo sužaloti vaikai. Tai greičiau persistengimas“, - teisino kolegas E.Markūnienė.

„Kiekvienoje tokioje situacijoje yra ir alerginis komponentas, ir kažkoks mechaninis pažeidimas. Vienareikšmiškai teigti, kad vaikai tik nudeginti, negalime. Galiu patikinti, kad naujagimių gyvybei pavojus negresia, juos šiuo metu prižiūri mūsų klinikos specialistai“, - tvirtino gydytoja.

Nepatvirtintais duomenimis, antiseptikas buvo naujos rūšies, tačiau medikai tikina, kad skystis - įprastas, patvirtintas Farmokopėjoje ir perkamas pagal klinikos vaistinės užsakymą.

„Tikrai nežinau, koks ten buvo aerozolis. Jų yra be galo daug sudėčių“, - paklausta, kokiu aerozoliu buvo nudeginti naujagimiai, E.Markūnienė negalėjo patikslinti.

Ji pridūrė, kad sužalotų kūdikių žaizdos laikomos atvirai: „Plastikos chirurgai daugiau galėtų pasakyti. Yra žaizdų gydymo metodikos, kurių ir laikomės“, - lakoniškai paaiškino neonatologė.

Susirūpino ministras

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, antradienį apsilankęs Šiaulių ligoninėje, priėjo neginčijamos išvados: padarytas grubus pažeidimas, apiplaunant naujagimius antiseptiniu skysčiu KSCT. 

Toks skystis naujagimių higienai negali būti naudojamas. Šiaulių ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vadovė nušalinta nuo pareigų. Šiaulių miesto apylinkės prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo Akušerijos ir ginekologijos klinikoje.

Tai, kad skystis nenaudotinas naujagimių apiplovimui, patvirtina ir jo gamintojų instrukcija, ir ligoninės vadovo sudaryta komisija šiam įvykiui, dėl kurio nukentėjo naujagimių sveikata, tirti.

„Tai pirmoji klaida, kuri buvo padaryta. Ligoninės steigėjos - Šiaulių apskrities administracija spręs atsakomybės ir nuobaudų klausimus. Žinoma, kad yra atsakingas ligoninės generalinis direktorius ir skyriaus vedėja, rengę darbo tvarką“, - „Kauno dienai“ aiškino ir piktinosi ministras A.Čaplikas. 

Bus atliekamas ir nuodugnesnis tyrimas, ar nebuvo kitų pažeidimų, ar šis tirpalas galėjo sukelti tokias pasekmes, sakė ministras. Artimiausiu metu medicininio audito inspekcijai bus pavesta atlikti auditą Šiaulių ligoninėje.

Tirpalas, kuris negali būti naudojamas naujagimių higienai, Šiaulių ligoninėje naudotas jau metus.

„Keista, kad nelaimė atsitiko tik dabar. Duok Dieve, kad nudegintiems vaikams neliktų pasekmių ateityje“, - linki A.Čaplikas.

Nė viena ligoninė šalyje šio tirpalo naujagimių higienai nenaudoja.

Antradienį Šiaulių ligoninės Akušerijos-ginekologijos klinika uždaroma. Taip esą buvo planuota dar prieš nelaimingą atsitikimą su devyniais naujagimiais.

Nuo šiol šiauliečių kūdikiai į pasaulį atkeliaus naujose Moters ir vaiko klinikų patalpose.

Priminė marijampoliečius

Neišnešioti Laurynas ir Martynas Zdaniai gimė 2001 metų gruodžio 30 dieną Marijampolės ligoninėje. Dėl to jie buvo paguldyti į specialius inkubatorius. Jų šildymui buvo panaudotos guminės šildyklės, į kurias medikės per aplaidumą pripylė per karšto vandens.

Kai buvo apsižiūrėta, naujagimiai jau buvo stipriai apdegę nugaras. Berniukai gydymui buvo pervežti į Kauno medicinos universiteto klinikas, kuriose jiems buvo atliktos kelios odos persodinimo operacijos. Odos donoru teko būti jų tėvui G.Zdaniui.

Pirmaisiais gyvenimo metais mažyliams buvo atlikta po tris odos persodinimo operacijas.

Medicinos ekspertai tuomet pripažino, kad patirta trauma labai pakenkė dvynukų sveikatai ir tolesniam vystymuisi.

Po ilgo bylinėjimosi proceso dėl medikų kaltės nukentėjusiems dvyniams 2004 metų lapkričio 30 dieną Lietuvos apeliacinis teismas įpareigojo ligoninę išmokėti po 200 tūkstančių litų broliams dvyniams ir po 50 tūkstančių litų jų tėvams Vilmai ir Gintautui Zdaniams.


Šiame straipsnyje: nudeginti naujagimiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių