SGD terminalas: dar žingsnis į priekį

Klaipėdos savivaldybės administracija jau palaimino suskystintųjų gamtinių dujų terminalą ir siūlo tą patį padaryti miesto politikams.

Pirmadienį jungtiniame kelių komitetų posėdyje buvo svarstomas miesto tarybos projektas dėl pritarimo suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai. Šis dokumentas – didelis žingsnis į priekį įrengiant terminalą.

Ataskaitai turi pritarti 14 įvairių institucijų. Jai dar nepritarė tik Žemės ūkio ministerija, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas bei Klaipėdos savivaldybė. Jos taryba lemiamą žodį turėtų tarti šį ketvirtadienį vyksiančiame miesto tarybos posėdyje.

Nors poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje numatytos dvi alternatyvos, kur įrengti SGD – ties Būtinge ir ties Kiaulės nugara, labiau linkstama prie pastarojo varianto. Esą prie Būtingės pastatyti terminalą kainuotų 150 mln. eurų brangiau. Be to, toks objektas užkirstų kelią prie Būtingės statyti giliavandenį uostą.

„Ataskaitoje aiškiai parašyta, kad terminalas yra pavojingas objektas ir toks jau būtų šeštas mieste, todėl turi būti viskas numatyta ir įvertinta, kad jis būtų saugus“, - pabrėžė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Ataskaitą rengusios bendrovės „Sweco Lietuva“ viceprezidentas Aidas Vaišnoras politikus mokė atskirti dvi sąvokas: pavojingas ir rizika. „Taip, terminalas yra pavojingas objektas, tačiau rizika, kad įvyks avarija yra tik kartą per milijoną metų“, - tvirtino A.Vaišnoras.

Jo teigimu, įvykus maksimaliai avarijai jos padariniai būtų juntami tik 1 tūkst. 200 metrų spinduliu.

Tam, kad įvyktų avarija, į plaukiojančią saugyklą turėtų atsitrenkti laivas, kurio tonažas yra ne mažesnis nei 50 tūkst. tonų.

Politikus domino, kokį poveikį SGD turės gyventojų sveikatai, gyvenamosios aplinkos kokybei. A.Vaišnoras patikino, kad nė viena higienos norma nebus viršijama. Esą didžiausias nepatogumą gali kelti tik triukšmas, tačiau viršijantis leistinas ribas jis bus girdimas tik 170 metrų nuo terminalo spinduliu.

„Klaipėdos savivaldybės specialistai įvertino ataskaitą, išsakė savo pastabas, į jas buvo atsižvelgta, todėl jai ir siūlome pritarti“, - teigė J.Simonavičiūtė.

Numatyta, jog SGD turi pradėti veikti 2014 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Idomu

Idomu portretas
Nors siaip esu visiskai uz SGD terminala bei kitus planuojamus objektus, taciau kai prakalbo apie triuksmo normas pasidare neramu. Gyvenu prie BIG'o arciau uosto, jau ir taip ten viskas gerai girdisi, kai vaziuoja traukiniai, kai krauna laivus ir pan. idomu koks bus triuksmas is busim terminalo... kad nevirsys leistinu normu man vienodai, taciau vistiek idomu koks triuksmas lauks musu

To 1

To 1 portretas
Tai gi pasake visi tirimai atlikti, viskas labai saugu, viskas labai saunu ir visiems tik i gera bus... beja siuliciau viisus kurie "UZ" perkelti giventi kuo arciau sito nuostabaus saugos objekto SDG... valiooooo!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių