Sezoną baigiantys pajūrio gelbėtojai: vasara buvo sunki

Pajūrio gelbėtojai šeštadienį baigia darbo paplūdimiuose sezoną. Anot jų, dėl permainingų orų vasara buvo labai sunki – daug žmonių išgelbėta, tačiau išvengti nelaimingų atvejų nepavyko.

Orai pastaruoju metu toli gražu nebe vasariški, tačiau vienas kitas įšokti į banguojančią Baltiją vis dar išdrįsta.

„Vanduo tiesiog puikus, labiau patiko nei vasarą. Šaltoka, bet gerai. Pats vaikų darželyje, mokykloje plaukimo instruktoriumi dirbau, todėl nebijau, nors gelbėtojų ir nesimato“, – teigė vėsaus jūros vandens nepabūgęs vyras.

Nuo šeštadienio gelbėtojų paplūdimiuose nebeliks – visuose pajūrio kurortuose oficialiai vasaros sezonas uždarytas. Jis, pasak gelbėtojų, buvo labai sunkus. Vien Klaipėdos paplūdimiuose iš mirties vandenyje nagų išplėšta per 30 žmonių, iš jų 11– vaikai.  Šiemet du žmonės nuskendo Šventojoje, vienas Klaipėdoje.

Gelbėtojai sako, kad orai šią vasarą buvę itin permainingi – šaltą orą staiga keisdavęs karštis, jūroje vieną dieną – štilis, kitą – jau trijų balų bangavimas. O poilsiautojai, vos švystelėjus saulei, į bangas dažnai puldavo nepaisydami perspėjimų apie pavojus. Vieną tokią dieną gelbėtojai net pavadino „Diena X“.

„Orai – apie 28 šilumos, saulė, bangavimas – 3 balai ir minia žmonių prie jūros. Paplūdimyje, vandenyje – skruzdėlynas. Tuo metu buvo sezono rekordas – per 40 minučių išgelbėti aštuoni žmonės. Iš viso tą dieną išgelbėta 14 žmonių“, – pasakojo Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyr. specialistas Aleksandras Siakki.

Jei iškelta raudona, maudytis draudžianti vėliava, gelbėtojai turi teisę atsisakyti lįsti į audringą jūrą, tačiau kol kas tokio atvejo Klaipėdoje nėra buvę.

„Jeigu yra labai sudėtingos oro sąlygos, gelbėtojai sprendžia, kas eis gelbėti. Nes yra ir tokių stiprių, patyrusių gelbėtojų, kurie gali tai padaryti. O tie, kurie nelabai patyrę, jų gyvybe nerizikuojame“, – teigia A.Siakki.

Siekdami išvengti tokių situacijų, gelbėtojai sako nuolat primenantys saugaus poilsio paplūdimyje taisykles. Gaila tik, kad dažnai net savo vaikus prižiūrėti pamirštantys poilsiautojai menkai jų tesiklauso.


Šiame straipsnyje: pajūrisGelbėtojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sraigė

Sraigė portretas
Vasara išeina laukais. Ruduo ateina miškais. Žiema – plaukais. Pavasaris pereina per širdį... O geresnių laikų čia beveik nebūna. Juozas Erlickas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių