Sergančių moksleivių Klaipėdoje nemažėja, viena mokykla uždaryta

Penktadienį į Klaipėdos bendrojo lavinimo mokyklas neatvyko apie 22 proc. visų moksleivių. Iš 13533 vaikų, šiandien pamokose nedalyvavo daugiau kaip 3000 vaikų ir jaunuolių.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro duomenimis, labiausiai ligos išretino Santarvės pagrindinę mokyklą – čia pamokose nedalyvavo 36,2 proc. moksleivių.

Daug moksleivių trūksta ir M. Gorkio (30,1 proc.) ir Gedminų (29,8 proc.) pagrindinėse mokyklose. Mažiausiai ligos palietė „Vyturio“ pagrindinę mokyklą – pamokose nedalyvavo 11 proc. vaikų.

Dėl nemažo sergančiųjų skaičiaus pentadienį uždaryta tik viena mokykla – H. Zudermano gimnazija.

Kelios mokyklos šiandien paskelbė netradicinio ugdymo dieną, todėl pamokos jose nevyko. Kai kurios pradinės mokyklos dėl įsisiautėjusių ligų svarsto galimybę paankstinti moksleivių atostogas, tačiau tai dar turi būti patvirtinta Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento Švietimo skyriaus vedėjos įsakymu.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad gripo virusas yra perduodamas nuo žmogaus kitam žmogui oro lašeliniu būdu, galimas perdavimas ir kontaktiniu būdu. Oro lašeliniu būdu kitas žmogus gali užsikrėsti, kai sergančiajam čiaudint, kosėjant, kalbant, lašelių pavidalu išsiskiria burnos gleivinės ir kvėpavimo takų sekretas. Tiesioginio kontakto metu užsikrečiama dažniausiai liečiantis rankomis, tuomet virusas nuo rankų patenka į akių, burnos ar nosies gleivinę. Didžiausia užsikrėtimo tikimybė yra sergančiojo šeimos nariams, taip pat sveikatos priežiūros specialistams, kurie dirba su užsikrėtusiais. Netiesioginio kontakto metu užsikrečiama nuo daiktų, kuriuos anksčiau lietė sergantysis. Ant daiktų lygiu paviršiumi gripo virusas gali išlikti gyvybingas apie 24 – 48 val., ant audeklo, popieriaus 8 – 12 val.

Norint išvengti susirgimo gripu, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria:

• Prieš kiekvieną gripo ligos sezoną pasiskiepyti. Pasiskiepyti rekomenduojama daugumai žmonių, tačiau visų pirma rekomenduojama skiepyti gripo rizikos grupių asmenis ir rizikos grupių kontaktinius asmenis,

• dažnai plauti rankas ar naudoti rankų dezinfekcijos priemones,

• grūdinti organizmą kontrastiniu dušu, mankšta,

• tinkamai rengtis, neperšalti ir nesušalti kojų,

• vėdinti patalpas, nes tai mažina patalpose esančių virusų plitimą,

• vengti streso, nepervargti,

• nesilankyti viešose vietose, žmonių spūstyje,

• valgyti daugiau vaisių, daržovių, gerti vaistažolių arbatų,

• vartoti vitamino C preparatų, polivitamų,

• stiprinti imuninę sistemą imunomoduliatoriais, pvz., ežiuolės preparatais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių