Seniausias miesto antspaudas – jau Klaipėdoje

Uostamiestį jau pasiekė unikalus Klaipėdos istorijai eksponatas, laikytas Liubeko archyve. Tai yra seniausias žinomas dokumentas su miesto antspaudu.

Klaipėdiečiai, kuriems įdomi miesto praeitis, galės apžiūrinėti seniausią dokumentą, antspauduotą miesto antspaudu. Prieš 566 metus laivu į Liubeką išplukdytas laiškas, porą mėnesių bus eksponuojamas Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.

Unikalųjį eksponatą, skirtą Klaipėdos 760-osiosm įkūrimo metinėms, pristatė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys, dabartinio Klaipėdos herbo autorius, dizaineris Kęstutis Mickevičius ir Klaipėdos universiteto vyresnysis mokslo darbuotojas Vacys Vaivada. Šie metai miesto tarybos paskelbti Klaipėdos miesto vėliavos ir herbo metais.

1446 metais lapkričio 5 dieną parašytame ir bendruoju Memelio miesto antspaudu patvirtintame laiške kalbama, jog Liubeko laivavedys Hermanas Hoffeneris audros metu patyrė bėdą, laivas buvo sudaužytas, dalis krovinio nuskendo jūroje. Toliau laiške rašoma, kad laivavedys šiaip ne taip pasiekė Klaipėdos pilies uostą, kur yra priverstas laivo korpusą parduoti už 20 markių, o takelažą –už 15 sidabro markių. Minėti faktai paliudijami šiuo laišku, kurį miesto valdžia patvirtino miesto antspaudu. Laiškas buvo adresuotas Liubeko miesto burmistrui ir tarybos nariui.

Ant laiško popieriaus užvarvinta karšto vaško, ant jo uždėtas gabaliukas popieriaus, kuris prispaustas miesto 7,5 centimetrų diametro antspaudu. Tai yra pirmas dokumentas pažymėtas šiuo ne vieną šimtmetį miesto municipaliteto naudotu spaudu.

Išoriškai neišvaizdus ir sunkiai įžiūrimas spaudas istorikams yra didžiulė vertybė. Nemažai laiko manyta, kad šis seniausias miesto antspaudu pažymėtas dokumentas yra prarastas. Tik prieš porą metų K.Mickevičius rado patvirtinimą, kad jis saugomas Liubeko archyve. Tuo pačiu spaudu įvairiausi miesto dokumentai žymėti dar ne vieną šimtmetį.

Iki mūsų dienų išliko šiuo spaudu pažymėti 1522 ir 1618 metais parašyti raštai. Šio antspaudo vaizdu 17 amžiuje argumentuotas tvirtinimas, kad miestas nuo senų laikų turėjo teisę verstis laivyba. Jame vaizduojamas jūrinis laivas, kuris vietoje stiebo turi mūrinį bokštą.

Unikalusis eksponatas Klaipėdą pasiekė po beveik metų derybų. Į Klaipėdą jis atgabentas ypatingoje dėžėje, kurioje palaikoma tam tikra oro temperatūra bei drėgnumas. Krovinys atvežtas specialiu transportu, kurį suteikė Valdovų rūmų muziejus. Dokumentas apdraustas 15 tūkst. eurų suma.

Gabenimo išlaidos buvo kur kas mažesnės, nei pradžioje manyta. Kartu su draudimu dokumento atgabenimas kainavo apie 9300 litų. Išlaidas pavyko sumažinti sulaukus jūrinių kompanijų paramos, bei nuolaidos kelto bilietui.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai istorinį dokumentą galės pamatyti rugpjūčio 1 dieną, jis bus eksponuojamas Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Humbolt

Humbolt portretas
Nuostabu, aš patenkintas, kad esu KLAIPĖDIETIS.Su šventėm žemiečiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių