Senas baterijas jau galima išmesti neiškėlus kojos iš savo laiptinės

Daliai Kauno daugiabučių gyventojų nebereikia sukti galvos, kur padėti nebeveikiančias baterijas. Jų namų laiptinėse pastatytos specialios dėžės, į kurias galima mesti šias aplinkai pavojingas atliekas. Tuo pačių kauniečių pageidavimu pasirūpino bendrovė „Žalvaris".

„Mūsų inicijuoto projekto tikslas – suteikti galimybę gyventojams patogiai ir, svarbiausia, tinkamai tvarkyti pavojingas atliekas, stengtis, kad kuo mažiau baterijų patektų į bendrus sąvartynus. Tai dar vienas žingsnis atsakingo rūšiavimo link. Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyrius sutiko tapti šio projekto partneriais„, – pasakojo bendrovės „Žalvaris“ komercijos direktorius Sigitas Ašmonas.

„Pastaruoju metu dažnai sulaukiame gyventojų skambučių dėl naudotų baterijų, galvaninių elementų bei kitų pavojingų atliekų tvarkymo. Džiaugiamės, kad jau daugiau nei 50-yje Kauno miesto daugiabučių gyventojai gali patogiai atsikratyti neveikiančiomis baterijomis ir galvaniniais elementais", – sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Vieno iš namų, kuriame įrengtos tokios dėžės, bendrijos pirmininkas pasakojo, kad anksčiau jis ne kartą neveikiančias baterijas beveik mėnesį prasinešiodavo kišenėje – vis pamiršdavo išmesti į specialias baterijų surinkimo dėžutes.

„Dabar nebeveikiančiomis baterijomis pasirūpina patys vaikai. Nebereikia niekur išeiti iš namų – vaikams smagu netinkamas naudoti baterijas sumesti į surinkimo dėžutę, esančią tiesiog laiptinėje. Tokiu būdu ugdoma vaikų atsakomybė ir įprotis tinkamai tvarkyti atliekas", – tvirtino kaunietis.

Iš neaktyvių, netinkamai išmestų baterijų į aplinką patenka sunkieji metalai, rūgštys, toksinės medžiagos, kurios teršia dirvožemį, gruntinius ir paviršinius vandenis. Pasak ekspertų, didžiausią neigiamą poveikį aplinkai daro baterijose esantys sunkieji metalai – švinas, gyvsidabris ir kadmis. Jie kaupiasi žmogaus organizme ir gali tapti ligų priežastimi.

Net iki 90 proc. baterijose esančių medžiagų galima perdirbti ir pakartotinai naudoti gaminant naujas baterijas, todėl labai svarbu, kad tokios atliekos būtų tinkamai surenkamos ir perdirbamos.

„Statistika rodo, kad žmonės Lietuvoje vis atsakingiau rūpinasi aplinka ir didesnį dėmesį skiria atliekų rūšiavimui. 2010 m. senų galvaninių elementų buvo surinkta 10 tonų, 2011 metais – 13. Pernai asociacijos EEPA ir bendrovės „Žalvaris„ pastangomis tokių elementų surinkta daugiau nei 80 tonų“, – pasakojo asociacijos EEPA direktorius Giedrius Mikulskas.

Bendrovės „Žalvaris" komercijos direktorius S. Ašmonas teigia, kad baterijų surinkimo tinklas Lietuvoje nuolat plečiamas. Šis tinklas, įsteigtas kartu su asociacija EEPA, jau jungia daugiau nei 6 tūkst. baterijų surinkimo vietų. Senas baterijas šiuo metu galima palikti išties nemažai vietų: parduotuvėse, degalinėse, paštuose ir kitose viešosiose įstaigose.

Kauniečiai, norintys savo daugiabučio laiptinėje įsirengti baterijų surinkimo dėžutes, turėtų kreiptis į bendrovę „Žalvaris" nemokamu telefonu 8 800 00653.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bolševikas

Bolševikas portretas
Iš neaktyvių, netinkamai išmestų baterijų į aplinką patenka sunkieji metalai, rūgštys, toksinės medžiagos, kurios teršia dirvožemį, gruntinius ir paviršinius vandenis. Pasak ekspertų, didžiausią neigiamą poveikį aplinkai daro baterijose esantys sunkieji metalai – švinas, gyvsidabris ir kadmis. Jie kaupiasi žmogaus organizme ir gali tapti ligų priežastimi. O gyventojams sveika,kad tos baterijos bus sandėliuojamos laiptinėje?!

TA

TA portretas
Ten primes visko.

gyventoja

gyventoja portretas
tikrai nenoreciau savo laiptineje jokiu konteineriu. Nesunku nunesti ir imesti i dabar esancias surinkimo vietas. O baterijos dar yra superkamos? Ir kur, gal zinot kas?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių