Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje – kalbos apie mirtį

Klaipėdoje penktadienį posėdžiavę Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai gerų naujienų neatvežė – politikai negarantavo, kad finansavimas gydymo įstaigoms bus padidintas, todėl jose bus aptarnauta mažiau pacientų ir žmonės bus priversti mokėti už medicinos paslaugas.

Nors svečiai iš parlamento labiau norėjo domėtis, kaip Klaipėdoje sekasi užsiimti visuomenės sveikatinimu, nes 2013-ieji yra paskelti Sveikatingumo metais, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas nepraleido galimybės iškelti kur kas aktualesnių problemų. Viena jų – jau kelerius metus vis mažinamas finansavimas gydymo įstaigoms.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis skaičiavo, jog šiemet finansavimas, palyginti su praėjusiais metais, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo gydymo įstaigoms bus sumažintas 11 proc.

„Mūsų ligoninei tai reiškia, kad gausime 11 mln. litų mažiau nei pernai. Tokia situacija nebegali tęstis, reikia kažką keisti – arba kelti klausimą dėl privalomų priemokų už gydymą, nors politikai vengia šios nepopuliarios temos, arba nekalbėti, kad ligoninėse bus teikiamos tokios pat paslaugos, kaip iki šiol. Logiška, kad neįmanoma daryti to paties, jei turi mažiau pinigų“, - kalbėjo V.Janušonis.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė piktinosi, kad Privalomojo sveikatos draudimo fonde yra numatytas rezervas, kuriame yra apie 300 mln. litų ir jų naudoti, skirti didesnį finansavimą sveikatos priežiūrai neleidžiama.

„Tai yra nusikalstama. Jau išsiuntėme raštus į Vyriausybę, Sveikatos apsaugos ministeriją, kad rezervo pinigus būtų leidžiama naudoti ir lauksime atsakymo“, - komiteto žingsnius įvardijo D.Mikutienė.

Posėdyje dalyvavusi sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė lyg ir leido suprasti, kad didesnis finansavimas sveikatos priežiūros sistemai nebus skirtas. „Premjeras liepė laikytis fiskalinės drausmės, nes 2015 metais norime įsiversti eurą“, - pabrėžė J.Zinkevičiūtė.

Toks pareiškimas papiktino D.Mikutienę: „Kas geriau ir mums svarbiau – euras ar gyvi pacientai?“

Jai antrino ir Klaipėdos meras V.Grubliauskas, kuris taip pat nevyniojo žodžių į vatą.

„Dangstymasis Fiskalinės drausmės įstatymu gali baigtis tuo, jog teks užsivožti darbe. Keista, kai medikai  negali laikytis duotos Hipokrato priesaikos, o ją keičia priesaika premjerui ar finansų ministrui“, - piktinosi V.Grubliauskas.

D.Mikutienė patikino, jog sveikatos priežiūros finansavimo klausimo jos vadovaujamas komitetas tikrai nepaleis iš akiračio ir sieks, jog įstaigos gautų tiek pinigų, kad galėtų tinkamai dirbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių