Seimo konservatoriai: A.Zuokas Vilniuje silpnina savivaldą

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, siūlydamas panaikinti didžiąją dalį seniūnijų, silpnina savivaldą sostinėje, sako Seimo valdančiajai daugumai priklausantys konservatoriai.

„Manau, kad mero rankomis vyksta tikrosios savivaldos smaugimas“, - ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė, buvusi ilgametė Karoliniškių seniūnė Danutė Bekintienė.

„Žmonės išstumiami iš savivaldos“, - jai antrino Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis.

D.Bekintienė abejojo A.Zuoko pateiktais argumentais, kodėl vietoj 21 seniūnijos reikėtų palikti penkias ir įkurti 11 savivaldybės administracijos biurų.

„Vilniaus miesto meras sako, kad taip taupys lėšas. Kaip? Juk šioje reorganizacijoje darbuotojų skaičius ne sumažės, bet padidės. Dabar kai kuriose seniūnijose dirba keturi darbuotojai, o numatomuose biuruose darbuosis po septynis žmones, ir jie atliks beveik tas pačias funkcijas, kurias dabar atlieka seniūnijų darbuotojai“, - teigė D.Bekintienė.

Ji sakė kaip seniūnė dirbusi su meru A.Zuoku ir puikiai jį pažįsta. Politikės tvirtinimu, pradėjęs eiti mero pareigas A.Zuokas iškart ėmė silpninti seniūnijas - iš jų atimta galimybė turėti savo sąskaitas bankuose. Anot D.Bekintienės, seniūnijos nebeteko galimybės savo iniciatyva sutvarkyti net daug lėšų nereikalajančių problemų.

„Po to seniūnijose neliko statybos priežiūros inžinierių, architektų, buvo nuosekliai mažinamos ir pačių seniūnijų funkcijos“, - vardijo D.Bekintienė.

Ji priminė, kad seniūnijos Vilniuje įkurtos 1990 metų rugsėjo 27 dienos Vilniaus miesto tarybos sprendimu.

Parlamentarė pranešė, kad per trumpą laiką surinkta beveik 8 tūkst. vilniečių parašų, protestuojančių prieš seniūnijų naikinimą sostinėje.

E.Pupinis teigė, kad būtina Vilniaus mero planus išnagrinėti Vietos savivaldos įstatymo kontekste.

„Reikėtų panagrinėti, ar tai neprieštarauja Vietos savivaldos įstatymui“, - sakė jis per spaudos konferenciją.

D.Bekintienė teigė, kad Seimo komitetas tai padarys, kai tik bus viešai paskelbtas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos projektas dėl seniūnijų. Mat kol kas tokio dokumento, anot jos, niekas nematė.

Antradienį Vilniaus meras A.Zuokas per spaudos konferenciją pranešė, kad parengtas planas pertvarkyti Vilniaus seniūnijas, taip esą bus sutaupyta 1,2 mln. litų.

„Apie 1,2 mln. litų mums pavyktų sutaupyti išlaidų, kurias skiriame seniūnijoms, taip pat mes sutaupysime daugiau nei 1,6 tūkst. kvadratinių metrų patalpų, nes biurų ir seniūnijų bus mažiau nei buvo iki šiol“, - teigė meras.

Pasak jo, vietoj 21 seniūnijos mieste turėtų likti 16 savivaldybės administracijos padalinių, iš jų didžioji dalis - 11 - turės ne seniūnijos, o administracijos biuro statusą.

Miesto pakraščiuose liktų penkios seniūnijos: Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnios, Panerių ir Verkių. Dauguma dabartinių seniūnijų būtų performuotos į biurus nekeičiant jų teritorijos, tuo metu Vilniaus centre esančios keturios seniūnijos būtų sujungtos į vieną biurą.

Ištuštėjusius kai kurių naikinamų seniūnijų pastatus, anot miesto vadovo, ketinama panaudoti bendruomenės reikmėms arba privatizuoti mažinant savivaldybės įsiskolinimus.
Šį siūlymą ketinama svarstyti kitą savaitę vyksiančiame savivaldybės tarybos posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mulkis

mulkis portretas
Iki Zuokui ateinant į valdžią 201 metais, seniūnijos buvo savistovios, turėjo savo atsiskaitomasias sąskaitas bankuose. Jos su savo pavaldžiomis ūkinėmis įmonėmis atlikdavo smulkius darbus savo teritorijose. Po to Zuokas viską sucentralizavo, panaikino jų savarankiškumą atėmė pinigus, dabar žengė dar toliau. IŠ savivaldos neliks nieko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių