Seimas riboja savivaldybių užmojus skolintis

Seimas priėmė įstatymą, kuriuo centrinei valdžiai leidžia nustatyti savivaldybių prognozuojamas pajamas. Šiuo rodikliu savivaldybės vadovautųsi rengdamos savo biudžetus, jis neleistų savivaldybėms su perdėtu optimizmu tvirtinti planuojamų pajamų, nuo kurių skaičiuojami skolos ir skolinimosi limitai.

Už atitinkamas Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pataisas balsavo 70 Seimo narių, prieš - 14, o susilaikė 41 parlamentaras.

Naujas rodiklis - prognozuojamos pajamos - bus naudojamas apskaičiuojant ne tik skolos, bet ir kitus limitus. Tačiau skaičiuojant šį rodiklį nebus įtraukiamos savivaldybių įstaigų pajamos, vietinės rinkliavos ir kai kurios kitos pajamos.

Taip pat sugriežtintos nuostatos, susijusias su savivaldybių teise skolintis.
Visų savivaldybių skola negalės viršyti 60 proc. 2012 metų jų biudžeto pajamų, o Vilniaus miesto - 115 proc., o metinė grynojo skolinimosi riba - atitinkamai 10 ir 35 procentų.

2012 metais savivaldybių biudžetams skiriama 57 proc. gyventojų pajamų mokesčio įplaukų.

Lietuvai 2009 metais yra pradėta perviršinio deficito procedūra ir Europos Sąjunga pareikalavo ištaisyti perviršinio deficito būklę iki 2012 -ųjų pabaigos. 2012 metų valdžios sektoriaus deficitas planuojamas ne didesnis kaip 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto.


Šiame straipsnyje: savivaldybėsskolos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Savivaldybes reikia perorganizuoti. Vietos savivalda - pati tobuliausia valdymo forma, bet šiuo metu ji neveikli, apsnūdusi, išsigimusi. Savivaldos neturi ryšio su visuomene, užsiima griaunamąja veikla, todėl turi būti pertvarkoma.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių