S.Buškevičiaus nurodymu – brangi lenta Ukrainos partizanui

Ar žinote, kas yra Jevhenas Konovalecas? Gal galėtumėte išvardyti  jo nuopelnus Kaunui? Nelabai girdėjote? Kreipkitės paaiškinimo į vicemerą Stanislovą Buškevičių, reikalaujantį, kad J.Konovalecui už 2600 litų būtų įrengta atminimo lenta.

Niekas nežino, kur lankėsi

Miesto taryba tvirtins 2012-2013 metų savivaldybės lėšomis įrengiamų atminimo lentų sąrašą.

Atminimo lentos biudžeto lėšomis gaminamos pagal metų pradžioje patvirtintą sąrašą, kurį parengia Kultūros paveldo skyrius, atsižvelgdamas į žymių žmonių jubiliejus ir į atskirų pareiškėjų prašymus.

Dar gruodį sąrašas svarstytas Pavadinimų sumanymo ir atminimo komisijoje. Ji nepritarė, kad Kaune būtų įrengiama atminimo lenta Ukrainos tarpukario pasipriešinimo vienam iš vadovų Jevhenui Konovalecui, nes paraišką pateikę asmenys nenurodė, kurioje vietoje lenta turėtų būtų pritvirtinta.

Priežastis paprasta – niekas negali pasakyti, kurioje vietoje J.Konovalecas lankėsi Kaune.

Pasirodo, žinoma viso labo tiek, kad Ukrainos partizanas bendravo su Lietuvos diplomatais. Komisija nepatenkino tokio nekonkretizuoto prašymo.

Ar 2600 litų – pinigai?

Tačiau atminimo lentos J.Konovalecui iniciatorius S.Buškevičius, visiškai nepaisydamas komisijos nuomonės, pavedė šią atminimo lentą vėl įtraukti į sąrašą. Argi milijoninėse skolose skendinčiam Kaunui 2600 litų – pinigai?

Paprašytas kiek daugiau papasakoti apie J.Konovalecą S.Buškevičius pranešė, kad tai – žymus Ukrainos kovotojas už laisvę. Deja, kur jis tiksliai lankėsi Kaune, S.Buškevičius taip pat nežino.

„Yra likę labai daug ryšių su Lietuva – jis turėjo Lietuvos pilietybę, lietuviai rėmė Ukrainos žvalgybą, jų kovą. Mums pažįstama, artima, kaip ir lietuvius, taip ir ukrainiečius naikino Stalinas. Jis - Ukrainos patriotas, kovojo už laisvę“, – paklaustas, kuo šis žmogus nusipelnė Lietuvai, abstrakčiai kalbėjo vicemeras.

Paklaustas, ar tai pakankama priežastis švaistyti biudžeto pinigus, vicemeras S.Buškevičius užtikrino, kad J.Konovalecas – tikrai svarbus Lietuvai asmuo: „Lenta reikalinga. Nėra namo, kur jis lankėsi, bet gal dar jį atras.“

Per dvejus metus – 14 lentų

Atminimų lentų sąraše J.Konovaleco pavardė lygiuojasi kartu su Kaziu Binkiu, Jurgiu Dobkevičiumi, Augustinu Voldemaru. Jie bus įamžinti atminimo lentomis kitais metais. Atminimo lenta bus pagerbtas ir 1919–aisiais vykęs Lietuvos vyriausybės persikraustymas į Kauną.

2010 - 2011 metais savivaldybės lėšomis spėta pagaminti 14 atminimo lentų.

Sąmata – 36 tūkst. 400 litų.

Per šiuos ir kitus metus Kaune bus įrengta dar 14 atminimo lentų. Vienai atminimo lentai pagaminti savivaldybė skiria ne daugiau kaip 2600 litų.

Keturių metų atminimo lentų sąmata – beveik 74 tūkstančiai litų.

Savivaldybės aiškinamajame rašte argumentuojama, kad tokiu savo sprendimu savivaldybė parodys dėmesį istorijai ir pagarbą Kaunui bei Lietuvai nusipelniusiems žmonėms.

Tačiau rūpinantis ukrainiečio J.Konovaleco įamžinimu, pinigų neatsirado Vytauto Didžiojo universiteto Letonikos centro vadovo prof.dr. Alvydo Bunkaus prašymui atkurti dar tarpukariu Latvijos studentų dovanotą bronzinę lentą, kuri puošė universiteto aulą. Argumentuota, kad lentų įrengimo pastatų viduje nereglamentuoja Atminimo lentų įrengimo nuostatos.


Šiame straipsnyje: BuškevičiusKonovalecas

NAUJAUSI KOMENTARAI

prajuokino

prajuokino portretas
zinant, kiek kainuoja 2-3 cm kinietisko granito 1m2 ir vieno simbolio-raides ar skaiciaus iskalimas, galima suprasti,kad kaina uzkelta 3 kartus.

BUSKEVIC tai KGB prokatorius

BUSKEVIC tai KGB prokatorius portretas
. KURIS, KAIP IR SUSTAUSKAS BUVO NAUDINGI TUOMETINIAI ISVERSTASKURIU PSEUDOKOMUNIAGU SAJUDINIAI VALDZIAI. Kadangi jie buvo pseudokomuniagu talkininkai kuomet jie paversdavo savo politine valdzia i visi kapitala LIETUVOSZMONIU SASKAITA. KADA JUS TAI SUPRASITE - TAI BUS PUSE ZINGSNIO LINK PADORAUS IR GARBINGO GYVENIMO. Info - Buskevicius CCCP laikais deste Marksizma-leninizma, o Sustauskas buvo prekibinio laivo darbotuoju o jo sesuo dirbo Klaipedoje Vykdomo Komiteto virsininko pavadotuoja. PRADEKITE VIENA KARTA MASTYTI! Jurijus Subotinas. Bendraukime 8 609 48037.

liocikas

liocikas portretas
ir vieta labai tinkama yra „Dainos“ kino teatras,papuostu pastato fasada,ir Buskes zygdarbems kitiems dar vietos liktu kur iamzinti.
VISI KOMENTARAI 38

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių