Savivaldybės aukcione: bendrovės, dienos centrai ir... viešbutis

Miesto tarybai pristatytas prieštaringai vertinamas papildomas sąrašas objektų, kuriuos savivaldybė norėtų parduoti. Labiausiai politikams kliuvo sąraše pirmais numeriais įrašytos savivaldybės bendrovės.

Parduos tris bendroves

Papildomas privatizuojamų objektų sąrašas parengtas dar pernai žiemą ir pristatytas miesto kolegijai, tačiau tik išnarstytas komitetuose jis pagaliau teiktas tarybai. Tiesa, per pora mėnesių sąrašas gerokai pakoreguotas. Iš beveik šimto parduoti planuojamų objektų liko aštuoniasdešimt du.

Iš parduodamų objektų sąrašo pirmiausia išbrauktos miestui svarbios bendrovės „Grinda“ ir „Vilniaus gatvių apšvietimo tinklai“. Sąraše paliktos trys bendrovės: „Avarija“, „Nasza gazeta“, „Pylimo pirtis“, tačiau opozicija prašo ir šiuos išbraukti iš sąrašų. Bet meras Vilius Navickas nukirto – pirmiausia reikia pritarti pateikimui, o po to politikai sąrašą galės apsvarstyti komitetuose ir tik svarstymo stadijoje taryba galės spręsti, ką išbraukti, ką palikti. Politikai panoro nuo galimų neigiamų padarinių apsidrausti labiau.

„Noriu, kad oficialiai įrašytume į protokolą, kad sąrašas -  tik pasiūlymas, kad net pritarus jam paskui kiekvienas objektas bus atskirai svarstomas: parduoti jį ar ne“, - siūlė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Algirdas Gricius.

Savivaldybė turi viešbutį

Greta bendrovių ant vienuolikos lapų surašytas savivaldybei nebereikalingas nekilnojamasis turtas: nudėvėti, griūvantys ar nenaudojam statiniai. Bent taip tikina valdančioji dauguma.

Portalas rašė, kad į šį sąrašą buvo įtraukti ir Lakštingalų gatvėje veikiantys vaikų namai, Subačiaus gatvėje įsikūręs dienos veiklos centras, kurį lanko vaikai ir jaunuoliai su proto negalia, Trinapolio gatvėje esančios vaikų ir jaunimo centro patalpos.

Pakoreguotame sąraše neliko vaikų namų ir neįgaliųjų dienos centro, tačiau vis dar pūpso neišbrauktos vaikų ir jaunimo centro patalpos Trinapolio gatvėje, naudojami kultūros namai, stovintys  Dariaus ir Girėno gatvėje, Gedimino prospekto pradžioje bei Žvėryne esančių knygynų patalpos. Naujame variante staiga atsirado ir naujų objektų – pavyzdžiui, Tilto gatvėje esanti požeminė automobilių stovėjimo aikštelė bei greta įrengtos administracinės patalpos. Tačiau nė dėl vieno iš jų politikams klausimų nekilo.

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nariui Arvydui Šalteniui teužkliuvo J.Basanavičiaus gatvėje esantis namas, naudojamas tarsi viešbutis. Jame nemokamai pagyvendinami iš užsienio į Vilnių atvykę menininkai.  Savivaldybės Turto departamento direktorius Vytautas Grinius dar pernai kalbėjo, esą sunkmečiu tokį viešbutį turėti savivaldybei – per didelė prabanga. A.Šalteniui atrodo kitaip.

„Adresu J.Basanavičiaus g. 63 esančiomis patalpomis naudojasi Kultūros ir meno skyrius – ten apgyvendinami iš užsienio šalių atvykę menininkai. Kiti Europos miestai turi dirbtuvynus ir vykdo kultūrinę politiką, o mums likusios tik šios patalpos ir jos reikalingos miestui“, - spyrėsi A.Šaltenis, tačiau į jo pasiūlymą galėtų būti atsižvelgta tik po poros savaičių.

Aukcionai – tik po metų

Dvi ateinančias savaites savivaldybės politikai dar kartą narstys papildomą parduoti planuojamų objektų sąrašą. Galutinis sprendimas bus priimamas po poros savaičių, artimiausiame tarybos posėdyje.   

Jie taryba patvirtins sąrašą, dokumentas bus teikiamas Valstybės turto fondui. Jis sąrašą patvirtinti turėtų per šiuos metus. Vėliau kiekvienas parduoti planuojamas objektas savivaldybėje bus svarstomas individualiai. Dėl bendrovės ar patalpų pardavimo spręs savivaldybės Privatizavimo komisija.

Pardavusi patalpas savivaldybė ketina gautais milijonais užkišti bent dalį skolų. Jų po Vilniaus valdžios kaklu - apie 700 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių