Savivaldybė savų vaiduoklių negriaus

Iš Vilniuje esančių 200 apleistų statinių du priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Visiems šių vaiduoklių savininkams valdžia grūmoja tūkstantinėmis baudomis, tačiau pati nei savų statinių griauti, nei savęs bausti neketina.

Vilniaus miesto savivaldybė valdo du statinius vaiduoklius. Jai priklauso dalis pastato, esančio Antakalnio g. 14. Statinys yra gyvenamosios paskirties, tačiau prieš pora savaičių buvo pripažintas esąs avarinės būklės. Pagal visas taisykles šis pavojų aplinkiniams keliantis statinys turėtų būti nugriautas. Jeigu savivaldybė pati nesutiktų pasirūpinti jo griovimu ir aikštelės sutvarkymu, reikštų, kad pati sau privalėtų skirti administracinę baudą, siekiančią  nuo1 tūkst. iki 5 tūkst. litų. 

Tačiau paaiškėjo, kad miesto valdžia vaiduoklio griauti neketina. Savęs bausi – juo labiau. Pasak savivaldybės Energetikos ir statinių skyriaus vedėjo Kęstučio Karoso, griuvena bus traukiama į savivaldybės privatizavimo programą ir, jeigu tik atsiras pirkėjas, bus parduota.

Tiesa, K.Karosas atskleidė, kad iki gegužės savivaldybei vargiai ar pavyks vaiduoklio atsikratyti. Mat, jeigu trečiadienį Vilniaus miesto taryba pritars, kad statinys būtų įtrauktas į privatizuoti skirtų objektų sąrašą, pastarajam dar privalės pritarti ir Valstybės turto fondas. Tačiau šis sąrašus peržvelgia tik pora kartų per metus. Artimiausias statinių svarstymas – gegužę.

Reiškia, Vilniaus valdžia tik pavasarį galės vaiduoklį pasiūlyti pirkėjui. Pirmasis eilėje – statinio bendrasavininkas. Jei šis atsisakytų pirkti – aukcione dėl griautino vaiduoklio, o kartu ir dėl baudos iki 5 tūkst. litų, galėtų varžytis visi norintys.

Kito nenaudojamo statinio savivaldybė griauti neturi teisės. Mat Trakų Vokėje, šalia Tiškevičių dvaro, esantis vandens bokštas įtrauktas į kultūros paveldo sąrašus ir yra saugomas valstybės. Bokštas, statytas XIX a.pab. ar XX a.pr., yra dvaro ansamblio dalis. 

Pasak K.Karoso, statinio būklė bloga, tačiau ne avarinė. Reiškia, bokštas praeivių saugumui pavojaus nekelia. Visgi, nors bokštą renovuoti reikia, panašu, kad savivaldybė šių darbų dėl lėšų trūkumo artimiausiu metu taip pat nesiims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių