Savivaldybė: keli šimtai namų Vilniuje galėjo būti šildomi neskaidriai

Vilniaus miesto savivaldybė teigia nustačiusi, kad keli šimtai namų galėjo būti šildomi neskaidriai, pranešė LNK Žinios.

Daugiausia abejonių vilniečiams sukėlė lapkričio mėnesio sąskaitos, kurios rodė, kad šiltą mėnesį staiga išaugo šilumos suvartojimas daugiau nei 500 sostinės daugiabučių.

„Mes nustatėme, įdėmiai patikrinę visus duomenimis kompiuteriuose, kad 255 namai, po to, kai iškilo klausimas, kad šilumos suvartojimas padidėjo, labai greitai sumažino paduodamo vandens, nešančio šilumą į radiatorius, temperatūrą (...) Tai reiškia, kad jie iki tol davė gerokai didesnę temperatūrą į butus ir dėl to suvartojimas buvo didesnis“, - sakė Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Pasak vicemero, aiškintis, kodėl į šilumos mazgus tiektas karštesnis vanduo  ir dėl to padidintos gyventojų sąskaitos, turėtų Valstybinė energetikos inspekcija.

Jos pavedimu, Energetikos institutas jau ištyrė šilumos matavimo skaitiklius. Jie pasirodė tinkami naudoti, tačiau tebeieškoma atsakymo, ar jais nebuvo manipuliuota nuotoliniu būdu.
Energetikos inspekcija sausio pradžioje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomos įmonės „Vilniaus energija“ sąskaitų už šildymą. Inspekcija įtaria, kad „Vilniaus energija“ galbūt pažeidė viešąjį interesą.

Energetikos inspekcija yra paskelbusi, jog „Vilniaus energija“ pažeidė teisės aktus - bendrovė sąskaitose nurodė skolą už kurą, išrašė sąskaitas už ilgesnį laikotarpį nei leidžia norminiai teisės aktai. „Vilniaus energija“ atmeta kaltinimus dėl didesnio šilumos suvartojimo sąlyginai šiltą lapkritį.

Visuomenėje kilus diskusijoms dėl Vilniuje lapkritį smarkiai išaugusių sąskaitų už šilumą, sostinės vadovai anksčiau teigė, kad didesnes nei įprastai šilumos sąskaitas sostinėje pernai lapkritį lėmė pabrangusi šiluma, didesnis apskaitytų dienų skaičius, taip pat oro sąlygos. Miesto vadovai negalėjo paaiškinti, kodėl šilumos suvartojimas padidėjo 507-iuose miesto daugiabučiuose, kur jis išaugo daugiau nei 10 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių