Savivaldybė: gatvę pavadinti lenkų poeto vardu prašė gyventojai

Vieną iš Zujūnų seniūnijoje esančio Balandiškių kaimo gatvių pavadinti lenkų rašytojo Juliano Tuwimo vardu nutarta gyventojų prašymu, teigia Vilniaus rajono savivaldybė.

Ji teigia, kad šis sprendimas yra be jokios tautinės ar politinės potekstės.

"Šių metų birželio mėnesį Zujūnų seniūnijos seniūnas pateikė savivaldybei 108 gyventojų pasirašytą kreipimąsi palikti Juliano Tuvimo gatvės pavadinimą", - teigiama trečiadienį išplatintame savivaldybės pranešime.

Rajono savivaldybės taryba sprendimą dėl gatvės pavadinimo J.Tuwimo vardu priėmė dar balandžio 29 dieną.

Žiniasklaida pirmadienį parnešė, kad Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius kreipėsi į savivaldybę, prašydamas atšaukti įstatymų normų neatitinkantį sprendimą, bet gavo neigiamą atsakymą. Liepos 22 dieną vykusiame posėdyje Vilniaus rajono savivaldybės tarybos nariai vienbalsiai nusprendė palikti galioti sprendimą dėl J.Tuwimo vardo suteikimo Zujūnų seniūnijoje esančiai gatvei.

Savivaldybė pabrėžė, kad pagal Vietos savivaldos įstatymą, sprendimų dėl gatvių pavadinimų yra išimtinė  savivaldybės tarybos kompetencija.

Tuo metu J.Jurkevičius įsitikinęs, kad minėtas pavadinimas neatitinka šalyje galiojančių reikalavimų.

"Personalijų pavardės gali būti suteikiamos, kada jos turi nuopelnų šaliai, šalies kultūrai ir kitoms reikmėms. Šiuo atveju gatvė pavadinta jo vardu tik dėl to, kad jis rašė gražiai eiles", - TV3 televizijai sakė J.Jurkevičius.

Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimą jis ketina skųsti teismui.

XX amžiuje rašęs ir išgarsėjęs J.Tuwimas yra vienas iš Lenkijos literatūros pasididžiavimų. Poeto motina kilusi nuo Lietuvos, o pats kūrėjas gimė Lodzėje, buvo trumpam emigravęs į Vakarus, mirė ir palaidotas Lenkijoje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytas

Vytas portretas
Labai keista, kad lenkai, rajono savivaldybė stengiasi remtis gyventojų vardu: gyventojai prašė, gyventojai patys gatvių pavadinimus pasigamino ir pan. O ar tie gyventojai žino tą Tuviną. Tai ką jau ir kelius, jungiančius kelis kaimus, pradėsime vadinti gatvėmis ? Jei jau taip norima, tai yra Lietuvoje žinomų autorių, kurie susiję su gamta. Nereikia tik viską versti ant gyventojų. Parašus galima surinkti ir įbauginant tuos gyventojus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių