Saugi kaimynystė: užpuolė plėšikai? Skambink kaimynui!

Gatvės ar kiemo saugumas – ne policijos, o pirmiausia joje gyvenančios bendruomenės rūpestis, įsitikinę Vilniaus savivaldybės municipalinės policijos vadovai. Mat bendruomenė į įvykį gali sureaguoti greičiau, nei už kelių kilometrų tūnanti policija.

Pirmiausia skambink Petrui

Praėjusį trečiadienį savivaldybės ir Vilniaus bendruomenių susitikime Salininkų bendruomenės pirmininkė Ramunė Nalivaikienė papasakojo nutikimą, kaip į įvykį sureaguoja policijos pareigūnai.

„Vėlai vakare, jau sutemus pro langą pastebėjau, kad plėšiamas kaimynų namas. Plėšikai atvažiavo su visa įranga ir ten truko gal 10 minučių. Aš per tą laiką keturis kartus skambinau policijai – niekas nereagavo. Trumpuoju pagalbos numeriu atsiliepusi moteris paprašė pasakyti, koks tų plėšikų automobilio numeris. Bet juk tamsu, pro langą nieko nesimato. Pagal jos pasakymą man reikėjo atstojus krūtinę eiti ir aiškintis su krūva plėšikų“, - policiją peikė R.Nalivaikienė.

Vilniaus savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramanauskas pabrėžė, kad ši istorija tik įrodo, jog policija ne visuomet pajėgi į įvykį atvažiuoti laiku. Tačiau tam ir skatinama saugi kaimynystė, kad tokiu atveju žmogus galėtų pasiklausti arčiausiai esančių kaimynų pagalba.

„Tokioje situacijoje geriau skambinti greta gyvenantiems Jonui, Petrui ir Antanui, surinkti aktyvius bendruomenės vyrus, paimti pagaliuką ir pamokyti vagiuką. Taip būti išsaugotas kaimyno turtas. Už tai mes ir skatiname kaimynus kaistis telefonų numeriais, aktyviau bendrauti. Jie pagaliau turi suprasti, kad patys yra šeimininkai, kad patys yra atsakingi už tai, kad galėtų eiti saugiai savo gatve ar kiemu“, - sakė R.Ramanauskas.

Šiandien savivaldybėje surengtoje spaudos konferencijoje saugios kaimynystės tema Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VKP) viršininkas Kęstutis Lančinskas taip pat pabrėžė, jog nėra pasaulyje tokios modernios valstybės, kuri turėtų pakankamai policijos pareigūnų, kad galėtų juos pastatyti prie kiekvieno pastato bei namo laiptinės. Dėl to policija su bendruomenėmis pasirašo bendradarbiavimo sutartis, aktyviai bendrauja, padeda vieni kitiems. Pernai buvo suorganizuota apie 500 policijos pareigūnų susitikimų su Vilniaus bendruomenėmis.

_____________________________________________________________________

2009 m. savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus veiklos rezultatai:

Per metus surašyta 3140 administracinių teisės pažeidimų protokolų;
14 proc. sumažėjo teršiamų Vilniaus vietų;
18 proc. sumažėjo jaunimo susibūrimo vietų, kuriose vartojami alkoholiniai gėrimai;
21 proc. sumažėjo vietų, kuriose triukšmaujama;
39 proc. sumažėjo apleistų miesto pastatų;
71 proc. sumažėjo nesutvarkytų statybviečių.

Išlaidos ir pajamos:

  • Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą pernai papildė 1,5 mln. litų baudų. Tuo tarpu Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento išlaikymas mokesčių mokėtojams per metus kainuoja 3-4 mln. litų.
  • Iš skiriamų baudų neišsilaiko ir policija. Vilniaus apskrities VPK pernai surinko 5,4 mln. litų baudų, tačiau komisariato išlaikymas per metus kainuoja 23,5 karto daugiau -  127 mln. litų.


NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių