Sąmokslas prieš pangasijus: pagrįstas ar išpūstas?

Internetu keliaujantys laiškai, kad valgantieji pangasijus rizikuoja sunkiai susirgti, išgąsdino žuvų mėgėjus. Juo labiau kad niekas neneigia, kad žuvys gali gauti ir antibiotikų. Ar išties viskas taip grėsminga?

Baimės akys didelės

Parduotuvių šaldikliuose ir restoranų meniu ne itin seniai atsirado negirdėta žuvis – pangasijas. Kadangi prekyboje galima pamatyti tik filė – atšaldytą ar šaldytą, daugelis neįsivaizduoja, nei kaip atrodo ši žuvis, nei kur ji plaukiojo, prieš patekdama į lėkštę.
Daugiausia pangasijų, dar vadinamų  ir įvairiais kitokiais vardais, auginama Vietname, Mekongo upėje. Nepaisant didelio atstumo iki Europos ar Amerikos, šios žuvys  palyginti pigios.

Švelnus skonis ir kaina – pagrindiniai motyvai, atvėrę pangasijams kelią į žmonių skrandžius. Bet ar žema pangasijų kaina nėra spąstai?

Lietuviškose ir užsienietiškose interneto pokalbių svetainėse dalijantis receptais, kaip skaniau pasigaminti patiekalą iš pangasijų, atsiranda perpėjančiųjų: "Pasidomėkite, kaip šios žuvys auginamos, ir noras valgyti praeis!"

Baltijos aplinkos forumo ekspertė Goda Kuliešytė aiškina, kad maistui dažniausiai vartojamos dvi pangasijų rūšys (Pangasianodon hypophthalmus ir Pangasius bocourti). Tai vienos greičiausiai augančių žuvų pasaulyje.

Specialistė neteigia, kad visos žuvys, kuriomis prekiaujama Lietuvoje, yra nesaugios, tačiau pabrėžia, kad tokių atvejų gali būti. Tokią išvadą yra padarę tarptautiniai ekspertai.

Internetas pilnas perspėjimų

Iš tiesų internete galima aptikti ne vieną straipsnį, kurį perskaitęs įtiki: valgydamas pangasijus gauni nuodų porciją, nes Vietname auginami pangasijai šeriami chemikalais užterštu pašaru, o žuvų patelėms leidžiami augimą skatinantys hormonai.
Sunku paneigti faktą, kad Mekongo upė, kurioje auginamos šios milžiniškos žuvys, yra viena labiausiai užterštų pasaulio upių.

Kai kur rašoma, kad pangasijai veisiami ne žmonių maistui, o miltams, kurių dedama į galvijų pašarus ir naudojama trąšoms, gaminti.

Teigiama, kad pangasijuose yra prisikaupę sunkiųjų metalų, nuodų, hormonų, kurie pažeidžia žmogaus kepenis, kitus vidaus organus, kraują. Taip pat tvirtinama, kad daugelyje šalių prekyba pangasijais uždrausta.

Negenda gerą savaitę

Nepaisant gąsdinimų, Lietuvoje pangasijai turi ištikimų gerbėjų. Šaldytų pangasijų filė bene visuomet galima rasti bent jau didžiųjų parduotuvių šaldikliuose, o vadinamųjų   šviežių, tai yra ant ledų eksponuojamų, pangasijų filė greitai išperkama.

Šaldytose žuvyse, kaip pripažįsta ir pirkėjai, ir patys pardavėjai, gausu vandens, patiekalo struktūra ir skonis pakinta. Iškepus tik atšaldytus pangasijus, visai kas kita.
Didelį atstumą įveikę šviežių pangasijų gabalai dieną laikomi ant ledų, naktį – šaldytuvuose. Vadovaujantis galiojimo terminu, jie taip gali būti laikomi gerą savaitę.
Kaip iš tolimojo Vietnamo atgabenta neužšaldytų pangasijų filė išlieka šviežia ir nesugedusi, lietuviškų žuvų augintojams – mįslė.

Lietuviškų žuvų konkurentės

"Vien kelionė iš Vietnamo turėtų trukti kelias dienas, net jei šios žuvys atkeliauja pas mus  lėktuvais. Kažkur kažkas yra nuslėpta, kažko mes nežinome. Kaip šios žuvys, prekybos centruose laikomos ant ledų, apie savaitę išlieka nesugedusios, nei aš, nei mano kolegos negalime pasakyti", – pripažino bendrovės "Išlaužo žuvis" direktorius Darius Svirskis.

Jis sutinka: švieži pangasijai gana skanūs. Tačiau "Išlaužo žuvų" direktorius neranda atsakymo, kaip nešaldyta šių žuvų filė taip ilgai išsilaiko.

"Kaina pangasijai smarkiai konkuruoja su Lietuvoje užaugintomis žuvimis. Dauguma mūsiškių ūkių karpius augina ekologiškai, pridėjus prekybos centrų antkainius, kaina tampa gana didelė. Pavyzdžiui, karpių filė kilogramas siekia 20 litų ir daugiau.

Lietuviškos žuvys nesugeba konkuruoti su pangasijais", – apgailestavo D.Svirskis.
Atšaldytų pangasijų kilogramas prekybos centruose kainuoja apie 17 litų. Užšaldytų – nuo 7 iki 15 litų. D.Svirskis mano, kad pangasijai palyginti pigūs galbūt dėl to, kad darbo jėga Vietname irgi pigi.



Auginimo sąlygos abejotinos

Lietuvos žuvų augintojai, dalyvaudami įvairiose tarptautinėse konferencijose, domisi ne tik tuo, ką patys augina.

D.Svirskio žiniomis, Vietname žuvims auginti taikomi gala liberalūs reikalavimai. Jos auginamos labai tankiai tiek tvenkiniuose, tiek upėse ar ežeruose atitvertose talpyklose.
"Kai vanduo šiltas, šonas į šoną besitrinančias žuvis, aišku, labiau puola įvairios ligos, vanduo labiau užterštas. Galbūt ir žuvų pašarams Vietname kitokie  reikalavimai. Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, kad joms duodama vaistų ar naudojami chemikalai. Gali būti, kad tų medžiagų, kurios yra naudojamos, mūsiškiai net nežino ir neieško", – svarstė pašnekovas.

Pangasijų užtarėjai ramina

Susisiekus su įmone "Salų žuvys", tiekiančia parduotuvėms ne tik šaldytas, bet ir atšaldytas (šviežias) pangasijų filė, galinčiųjų pakomentuoti apie importuojamus pangasijus neatsirado.

Šaldytų pangasijų filė pirkėjams siūlanti bendrovė "Ipsun" teigia perkanti įvairių rūšių žuvis iš viso pasaulio – nuo Vietnamo, Kinijos iki Argentinos. Pangasijų produktai sudaro apie 30 proc. žuvų, kurias parduoda įmonė.

"Ipsun" atstovo Tauras Justinas Janickas apie pangasijus yra kur kas geresnės nuomonės nei internetinių perspėjimų autoriai. Pangasijus į Lietuvą gabenančios bendrovės atstovas tvirtino, kad šios žuvys auginamos labai įvairiai – ir mažuose tvenkiniuose, ir moderniuose žuvininkystės ūkiuose.

"Moderniuose ūkiuose kompiuteriais kontroliuojama žuvų biomasė, vandens temperatūra, maitinimo režimas. Tai tikrai pažangios įmonės, perėmusios geriausią pasaulio žuvų augintojų patirtį", – patikino T.J.Janickas.

Gąsdinimai perdėti?

Informacija, esą pangasijų filė valgyti pavojinga, pasak T.J.Janicko, skleidžiama nuolat. Jis priminė, kad prieš keletą metų buvo gąsdinama, kad Norvegijoje auginamos lašišos prišertos antibiotikų, kad joms naudojami pašarai kenksmingi žmonių sveikatai.

"Reikia suprasti vieną dalyką: ūkiuose užaugintos žuvys yra kaip fermose užaugintos kiaulės ar vištos. Pavyzdžiui, kiekviena lašiša pagal patvirtintą schemą yra paskiepijama. Antibiotikų naudojimas pangasijų ūkiuose griežtai kontroliuojamas, jie naudojami tik kraštutiniu atveju", – tikino T.J.Janickas. Jo nuomone, bauginanti informacija yra skleidžiama iš konteksto ištraukus dalį informacijos.

Importas į ES neuždraustas

"Ipsun", pasak T.J.Jasnicko, perka produkciją iš įmonių, kurios yra sertifikuotos ne tik ES institucijų, bet ir Rusijos veterinarijos tarnybos. Pastaroji tarnyba, kaip teigė T.J.Janickas, taiko itin griežtus reikalavimus įmonėms, kurios nori eksportuoti produkciją į jų rinką.

"Įmonės į Lietuvą importuojama produkcija pasirinktinai tikrinama ne tik Lietuvos veterinarijos tarnybos. Esame sudarę sutartį su nepriklausoma tarptautine survejerių kompanija SGS, kuri patikrina produkciją prieš pakraunant ją į konteinerius gamykloje", – kalbėjo pangasijus vežančios bendrovės atstovas.



Pangasijų importas į ES šalis nėra uždraustas. "Galbūt buvo panaikintas leidimas importuoti produkciją iš kokios gamyklos, kurios produkcija neatitiko ES keliamų reikalavimų?" – spėliojo T.J.Janickas.

Abejojantiesiems jis siūlo internete pasitikrinti, ar gamykla atitinka reikalavimus, keliamus importuojamai į ES produkcijai. Tai galim padaryti adresu: https://sanco.ec.europa.eu/traces/output/FFP_VN_lt.pdf.


Šiame straipsnyje: pangasijaižuvis

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių