Salmoneliozės šaltinis - viščiukų filė ir netvarka virtuvėse

Išaiškėjus salmoneliozės protrūkiui trijuose Vilniaus lopšeliuose darželiuose, apie kurį rašėme vakar, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad inspektoriai atliko patikrinimus šiose ikimokyklinėse įstaigose ir darželiams maisto produktus tiekusiose įmonėse.

„Patikrinimo metu inspektoriai išsiaiškino, jog ikimokyklinukų mityba besirūpinanti UAB „Smulkus urmas" darželiams tiekė AB „Kaišiadorių paukštynas" pagamintas viščiukų broilerių filė. Laboratorijoje atlikus šios produkcijos tyrimus, buvo išskirta Salmonella enteritidis", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius. UAB „Smulkus urmas" sušaldytą viščiukų broilerių filė realizavo į 10 Vilniaus miesto vaikų lopšelių darželių.

Šiai bendrovei nurodyta kuo greičiau informuoti visus netinkamos naudoti produkcijos gavėjus bei sandėliuose esančius produkcijos likučius kuo greičiau perduoti sunaikinti.

Salmoneliozės protrūkį taip pat galėjo lemti ir darželiuose aptikti maisto gaminimo pažeidimai. Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino lopšelių darželių maisto gamybos skyrius, kuriuose nustatyti maisto ruošimo pažeidimai, t.y. nesilaikoma maisto produktų temperatūrinių režimų reikalavimų, pagaminti patiekalai laikomi kambario temperatūroje.

Taip pat nustatyta ir kryžminė maisto produktų tarša, kai gatavi produktai, per rankas, svarstykles, įrankius ar kitą inventorių liečiasi su žaliava, neplautais žaliais kiaušiniais ar kitais galimais taršos šaltiniais.

Portalas primena, kad salmoneliozė yra labiausiai išplitusi pasaulyje bendra gyvūnų ir žmonių liga. Norint išvengti šio susirgimo būtina laikytis griežtų maisto gaminimo technologijos ir asmens higienos reikalavimų.


Šiame straipsnyje: salmoneliozė,darželis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių