Šalia Valdovų rūmų atkastos buvusios pilies vartų liekanos

Vilniuje, Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės Valdovų rūmų šiaurinio korpuso išorėje, archeologai atkasė buvusių XIV-XVI amžiaus vidurio pilies vartų liekanas.

Pasak penkių specialistų grupei vadovaujančio archeologo Povilo Blaževičiaus, šie radiniai nebus užkasti, jie bus eksponuojami po specialiu gaubtu.

"Archeologiniai tyrimai pradėti todėl, kad ankstyvieji vartai, besiglaudžianti siena suprojektuoti eksponuoti, dėl to ir tiriame, kad būtų galima pastatyti konstrukciją, kuri apgaubs vartus ir padarys prieinamus lankytojams", - ketvirtadienį BNS sakė P.Blaževičius.

Vartai yra gerokai ankstyvesni nei patys Valdovų rūmai.

"Tie vartai buvo, kai Valdovų rūmų nebuvo kaip tokių. Pastačius rūmus, jie buvo užmūryti ir įkomponuoti į kompleksą, viršus nuardytas. Realiai tai nėra Valdovų rūmų konstrukcijos. Tai Vilniaus Žemutinės pilies vartai ir gynybinės sienos", - pasakojo archeologas.

Išsamiai tiriantys tik maždaug 30 kvadratinių metrų plotą archeologai taip pat aptiko XVI, XVII amžių akmenų grindinio. Jis jau liudija apie buvusią Valdovų rūmų aplinką.

"Greta jų yra ir juos lydintys to laikmečio radiniai, nors jų nėra ypač daug. Tas plotas tirtas ankstyvesniais metais, bet turime radinių nuo XIX amžiaus, dabar pasiekėme XV amžių. Tiek keramikos, įvairių juvelyrikos dirbinių, kitų buities rakandų, renesansinių ir truputį ankstyvesnių laikotarpių", - teigė P.Blaževičius.

Anot jo, dabartiniai archeologiniai kasinėjimai gali būti paskutiniai atstatomų Valdovų rūmų teritorijoje.

"Matyt, tie archeologiniai kasinėjimai ir bus paskutiniai. Ateityje žiūrėsime, ar bus skirta lėšų moksliniams tyrimams. Tai paskutiniai suplanuoti archeologiniai darbai", - sakė grupės vadovas.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Sprendimas atstatyti Valdovų rūmus sulaukė prieštaringų vertinimų ir visuomenėje, ir tarp istorikų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių